Nyomtatás

Ha ég a villany, bárkit le lehet hallgatni

2020-06-17 1090

Az izraeli Ben-Gurion Egyetem és a Weizmann Tudományos Intézet kutatói szerint egy szenzorral felszerelt távcső segítségével bárkit meg lehet figyelni, ha a szobában működik egy villanykörte. Az okoseszközök elterjedésének köszönhetően talán soha nem volt akkora lehetősége a hackereknek valaki lehallgatására, mint napjainkban. Az okostelefonok, laptopok, viselhető eszközök, okostelevíziók vagy épp okoshangszórók mind lehetőséget adnak erre, ám a jelek szerint nemcsak ezek miatt kell(ene) aggódnunk.

 A Forbes beszámolója szerint az izraeli Ben-Gurion Egyetem, valamint a szintén izraeli Weizmann Tudományos Intézet kiberbiztonsági kutatói megállapították: még csak okoseszköz sem kell ahhoz, hogy valaki beszélgetésébe belehallgassanak. Ehhez elegendő egy mezei villanykörte is.

A szakemberek egy elektro-optikai szenzorral ellátott távcsövet használtak a megfigyelésre. Ha tiszta a rálátás a villanykörtére, és a szobában valaki beszél, képesek azt akár 25 méteres távolságból is lehallgatni. Mindezt az teszi lehetővé, hogy a beszédhang által keltett rezgések a villanykörtét is megrezegtetik, a fény pedig ennek hatására megváltozik. Ezt szabad szemmel képtelenség érzékelni, de egy megfelelő érzékenységre állított szenzor már észreveszi a változást.

A teljes cikk: Ha ég a villany, bárkit le lehet hallgatni

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság