Nyomtatás

Gigantikus per: Privát módban is megfigyel a Google

2020-06-04 1014

A vád szerint a Google illegálisan tör be felhasználóinak magánszférájába, és akkor is nyomon követi őket, ha kifejezetten inkognitó módban böngésznek. 

A böngészők azért találták ki a privát módot, hogy lehetővé tegyék, hogy anélkül szörfözhessük a világhálón, hogy bárki visszakereshetné az adatainkat. Ha az ember inkognitó módban keres valamit online, elvileg az ablak bezárása utána számítógépe nem fog emlékezni az online tevékenységére: kereséseire, látogatott oldalaira, belépési adataira és sütijeire.  

Az amerikai 5 millió dolláros (közel 1542 milliárd forintos) perben megfogalmazott vádak szerint ez azonban csak a látszat, így a keresőóriásnak és tulajdonosa, az Alphabet vállalatnak a bíróságon kell felelnie az ügyben.
 
A kisbetűs rész

A Google szerint tévhit az, hogy inkognitó módban a keresési előzmények nem követhetőek vissza, illetve hogy ez a tevékenység illegális lenne részükről, mivel állításuk szerint az adatgyűjtésről előzetesen tájékoztatják felhasználóikat. Amennyiben ebben a módban látogatunk meg olyan oldalakat, melyek rendelkeznek Google Analytics eszközzel, úgy ugyanúgy követhetnek bennünket, mintha nem lennénk privát módban.  
 
A per nagy valószínűséggel milliókat érint, akik 2016 június elsejétől privát módban böngésztek, kiket a Boies Schiller Flexner jogi vállalat képvisel majd a San José-i szövetségi bíróságon, Kaliforniában.  A panasz szerint a Google „nem folytathatja majdnem minden telefonnal vagy számítógéppel rendelkező amerikai polgárt érintő a fedett és engedély nélküli adatgyűjtését.”
 
(Forrás: www.hetek.hu
 
Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság