Nyomtatás

Magyarország minél nagyobb szeletet szeretne a százmilliárdos tortából

2020-05-07 1201

A mesterséges intelligencia mellett a digitális ikrek és az ipari matematikai technológiák is az EU jövőre induló kutatási-innovációs programjának alappillérei közé kerülhetnek – derült ki azon a Horváth Zoltán, a Széchenyi István Egyetem Matematika Tanszékének vezetője által szervezett konferencián, amelyen az érintett európai technológiai platformok és nagyvállalatok képviseltették magukat. A kutató szerint a céljuk az, hogy a 100 milliárd eurós keretösszegből ipari matematikára, ezen belül Magyarországra is minél nagyobb hányad jusson.

Az Európai Ipari és Innovációs Matematikai Szolgáltatási Hálózat (EU-MATHS-IN) Győrben tartotta volna konferenciáját, azonban a koronavírus-járvány felülírta a terveket. Az eseményt nemrégiben végül így is megrendezték, csak online formában. A tanácskozásba csaknem harminc munkacsoport-vezető kapcsolódott be, akik valamennyien európai topegyetemek professzorai, valamint olyan nagyvállalatok vezető fejlesztő kutatói, mint a Siemens, a Bosch vagy a Michelin.

Horváth Zoltán főszervező, az EU-MATHS-IN alelnöke, a győri Széchenyi István Egyetem Matematika Tanszékének vezetője elmondta: a fő téma az volt, hogy milyen ipari matematikai kutatási feladatokat javasoljon a szervezet az EU Európai Horizont nevet viselő, a Horizont 2020 folytatásaként jövőre induló, 100 milliárd eurós kutatási és innovációs keretprogramjába.

Azt, hogy milyen pályázatok lesznek, a technológiai platformok alakítják ki, köztük az EU-MATHS-IN

– hangsúlyozta a kutató, aki a szervezeten belül stratégiai kutatásért felelős koordinátorként összefogja ezt a munkát.

A videokonferencián másik két ilyen platform, a nagy adathalmazokkal foglalkozó szövetség, a Big Data Value Association (BDVA) és a szuperszámítógépekre fókuszáló ETP4HPC képviselői szintén ismertették elképzeléseiket.

Az EU-MATHS-IN együttműködési megállapodást köt a BDVA-val, emellett pedig közös kutatási témákat javasol a szuperszámítógépes szervezettel.

A korszerű ipari matematikai technológia a kutatás-fejlesztés hajtómotorja Európában, azonban erre a területre a Horizont 2020-as támogatásokból sajnos csak kis rész került. A célunk az, hogy a következő keretprogram százmilliárd eurójából nagyobb hányad jusson. A kutatási projektek versenyében ez a közvetlenül brüsszeli finanszírozású program számít a Bajnokok Ligájának: a nyertesek kutatási és innovációs termékfejlesztésben vehetnek részt nemzetközi konzorciumban, ami azzal az előnnyel is járhat, hogy korszerű technológiák kerülhetnek az ipari matematika révén hazánkba is. Az EU-MATHS-IN hét hazai egyetemet és két kutatóintézetet összefogó magyarországi taghálózata, a HU-MATHS-IN ugyanezekért a célokért dolgozik

– fejtette ki dr. Horváth Zoltán.

(Forrás: www.vg.hu )

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság