Nyomtatás

Magyarok adatait is közzétette a Google a járvány elleni küzdelemhez

2020-04-06 1601

A Google 131 ország, köztük Magyarország lakosainak helymeghatározási adatait tette közzé pénteken. A közösségi mobilitási jelentés az információkat anonimizált módon tartalmazza, tehát nem azonosíthatók be egyes személyek, ellenben hasznosak lehetnek a későbbiekben a korlátozásokkal kapcsolatos döntések meghozatalában a közegészségügyi szervek számára.

A Google adatai ugyanis leginkább arról árulkodnak, hogy mennyire látogatottak az egyes üzletek, élelmiszerboltok, gyógyszertárak, parkok, plázák, tömegközlekedési megállók, irodaházak, tehát hol van nagyobb zsúfoltság és ezáltal nagyobb esély a vírus terjedésére.

A február 16. és március 29. közötti időszak adataiból egy Magyarországra vonatkozó jelentés is bárki számára hozzáférhető a neten, amiben megyékre lebontva lehet látni, hogy a magyarok szokásai miként változtak meg a veszélyhelyzetben.

Összességében hazánkban is látványosan kevesebbet közlekednek az állampolgárok.

A vizsgált időszakban 66 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi és szabadidős helyszínek – az éttermek, kávézók, bevásárlóközpontok, múzeumok, könyvtárak és mozik – látogatottsága és 50 százalékkal a metró-, busz- és vasútállomások forgalma.

43 százalékos visszaesést tapasztaltak a piacok, élelmiszerboltok, illatszerboltok és gyógyszertárak kategóriájában. A munkahelyeken való tartózkodás 32 százalékkal kevesebb a február 26-a előtti időszak átlagánál. Hét százalékkal csökkent a különböző közparkok, nemzeti parkok, kutyasétáltatók és a strandok látogatottsága, ugyanakkor tíz százalékkal nőtt a lakóhelyek körzetében való tartózkodás.

Az információkat a Google Térképből, vagy más, helymeghatározást használó appok előzményeiből vonták ki azon felhasználóktól, akik bekapcsolták a Helyelőzményeket. Alapesetben a cég ezeket arra használja, hogy következtetéseket vonjon le egyes múzeumok, boltok, üzletek látogatottságáról, illetve hogy az útvonaltervezőben kevésbé forgalmas opciókat tudjon ajánlani. Ha a Google-fiókjába bejelentkezik, egyébként ön is visszanézheti ezen a linken, hogy milyen helyelőzményeket tárolt el magáról a cég.

(Forrás: www.24.hu)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság