Nyomtatás

21 millió mobilelőfizetést buktak a kínaiak a koronavírus miatt

2020-03-30 2031

Húsz éve nem látott jelenséget váltott ki a kínai mobilpiacon a koronavírus: Az országban évtizedek óta először csökkent a mobilelőfizetések száma. A járvány hatására mintegy huszonegymillió előfizetést mondtak le az ügyfelek a három nagy helyi szolgáltatónál.

Nagyjából 21 millió mobilelőfizetés szűnt meg Kínában a koronavírus járvány legsúlyosabb két hónapjában, januárban és februárban - derül ki a helyi operátorok és az illetékes minisztérium beszámolójából. A helyzet súlyosságát jól szemlélteti, hogy az ország legnagyobb mobilszolgáltatója, a China Mobile húsz éve tesz közzé rendszeres havi jelentéseket az ügyfélszám változásáról, és most először fordult elő, hogy az előfizetések száma nettó csökkenést mutat.

A két említett hónapban a beszámolók alapján a China Mobile-nál regisztrált előfizetések száma mintegy nyolcmillióval csökkent, a China Unicom Hong Kong 7,8 millió előfizetést vesztett, míg a China Telecomnál 5,6 millió szerződés szűnt meg. Fontos ugyanakkor megemlíteni, hogy míg több európai piacon ezek óriási visszaesést jelentenének, addig Kínában a mobilelőfizetések száma tavaly év végére meghaladta az 1,6 milliárdot, vagyis arányait tekintve nincs szó tragikus mértékű csökkenésről.

Szakértők szerint a mintegy 21,4 millió előfizetés megszüntetését nem elsősorban anyagi, sokkal inkább praktikus okok vezérelhették. Ahogy az országban fokozatosan teljes kijárási és utazási tilalmat hirdettek, úgy az ügyfelek egy része által használt második, harmadik előfizetés - melyeket elsősorban az utazások során használtak az ügyfelek - feleslegessé vált.

Azt egyelőre nehéz megjósolni, hogy a koronavírus világjárvány más régiókban, így például Kelet-Európában, azon belül hazánkban hogyan hat majd a piaci bázisszámokra. Könnyen elképzelhető ugyanakkor, hogy régiónkban elsősorban anyagi megfontolások vezérelhetik majd a piac kis mértékű átalakulását, mely akár az előfizetések számának kisebb csökkenéséhez is vezethet. Hazánkban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által közreadott, legutóbbi piaci gyorsjelentés szerint a négy helyi szolgáltatónál 11,19 millió aktivált SIM-et tartottak nyilván, ezek közül 10,51 millió volt a ténylegesen is forgalmat bonyolító kártya.

Forrás: www.hwsw.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság