Nyomtatás

Oroszországban a mobilok helyadataiból fogják megmondani, kik lehetnek még fertőzöttek

2020-03-24 2676

A koronavírus-járvány miatt új rendszer építésébe kezdenek Oroszországban, hogy azokat a fertőzötteket is beazonosítsák, akik még nincsenek karanténban.

Oroszországban olyan új rendszert terveznek kiépíteni, amely a mobilszolgáltatók helyadatait használva képes lesz értesíteni a felhasználókat, ha fertőzött személlyel léptek kapcsolatba, és emiatt karanténba kell vonulniuk – írta a Reuters. Ez az információ, vagyis a fertőzöttség ténye, a járvány ellen küzdő hatóságokhoz is eljut.

Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök hétfőn öt napot adott arra, hogy a szoftvert legprogramozzák a hozzáértők.

A digitális nyomkövetéssel más országok kormányai is próbálkoznak. Előbb Irán, Kína, majd Izrael is bejelentette, hogy olyan alkalmazást ad a felhasználóknak, amellyel követni lehet a pozíciójukat, és azt, hogy kivel találkoznak. A kritikusok viszont azt mondják, jobb vigyázni az ilyen programokkal, mert félő, hogy nem csak a karantén szabályainak betartatására alkalmasak. Az említett orosz szoftver kapcsán Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a rendszer

nem sérti az állampolgárok jogait.

Az orosz sajtó az elmúlt napokban többször is sikertörténetként emlegette, hogy 1960 elején 19 nap alatt sikerült felszámolni egy feketehimlő-járványt, amelyet egy festőművész hurcolt be Moszkvába Indiából. A KGB és a rendőrség akkor a teljes kapcsolati láncot felgöngyölítve, 9342 embert gyűjtött karanténba a Botkin kórházban. 45 beteget találtak, akik közül csak hármat nem sikerült megmenteni. Igaz, annak a kórnak akkor már megvolt a vakcinája. Az orosz fővárosban és régiójában egy példátlan akció keretében 9,5 millió embert oltottak be vele egyetlen hét leforgása alatt – írta az MTI.

(Forrás: hvg.hu)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság