Nyomtatás

Zéró Karbon témakörben tartott iparági egyeztetést a HuGBC: a közös nevező a cél

2023-05-26 856

Májusban megtartotta Green Brunch elnevezésű tudás-és tapasztalatmegosztó rendezvényét a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC). Az eseménysorozat célja közös beszélgetésre hívni az építésgazdaság szereplőit, akik minden alkalommal egy aktuális témát járnak körül, egy kellemes hangulatú üzleti reggeli keretei között.

A tavaszi eseményt a nemrég bemutatott Zéró Karbon Ajánlás apropóján szervezte a HuGBC, annak kitűzött céljairól szóló szakmai egyeztető fórumaként. A résztvevőknek lehetőségük volt az elismert brit fenntarthatósági szakértő, Simon Sturgis gondolatébresztő előadása után csoportokban beszélgetni, vezetett témafeldolgozás és networking keretében.

Jó gyakorlatok Nagy-Britanniából: inspiráció Simon Sturgis fenntarthatósági szakértőtől

A HuGBC vezetői fontosnak tartották, hogy a magyar ajánlás kapcsán nemzetközi kitekintésre is lehetőséget biztosítsanak a tagoknak és az érdeklődőknek. A Green Brunch eseményen bemutatott RICS Whole Life Carbon Assessment (WLCA) a világ vezető vonatkozási pontja az épített környezet szén-dioxid-kibocsátásának mérésére a teljes életciklusra vonatkozóan. A tavasszal megjelenő második kiadás jelenleg a végső egyeztetés fázisában tart és valamennyi épített eszközre és infrastruktúrára kiterjed. A szabvány célja, hogy a különböző tervezési döntések szén-dioxid-kibocsátási költségeinek láthatóvá tételével segítse a szakembereket a karbon-kibocsátási költségvetések kezelésében, a teljes élettartamra vonatkozó kibocsátások csökkentésében és végső soron az építőipar zéró karbon jövőjének megteremtésében.

Ahogy a szerzők hangsúlyozták, az iparági egyeztetés az RICS-szabványok fejlesztési folyamatának alapvető eleme, a megvalósíthatóság záloga. A Green Brunch esemény meghívott előadója Simon Sturgisa RICS szakmai anyagának szerzője, akitől az új kiadásról, és a világszerte zajló iparági egyeztetés tapasztalatairól hallhattunk. A magyar Zéró Karbon Ajánlás kidolgozásának egyik vezetője, Beleznay Éva fenntarthatósági tanácsadó, bevezetőjében hangsúlyozta: különleges lehetőség egy ilyen nagy tapasztalattal bíró szakértő előadásának alapján beszélgetni arról, hogy milyen feladatokat és korlátokat látnak a hazai az iparági szereplők, és hogy miként tud az ágazat (a tervezéstől az építésen át az épületek üzemeltetéséig, a termékgyártásig) hozzájárulni a csökkentéshez.

Simon Sturgis szerint a zéró karbon nem egy egyszerű „zöldre váltás”, hanem a teljes gondolkodásunk átformálása. Előadását azzal az adattal kezdte, mely szerint Magyarország a becslések szerint 55-60% karbonkibocsátás-csökkentést érhetne el 2030-ra és a net zérót 2050-re – ehhez teljes iparági összefogásra és összehangolt cselekvésre van szükség. 

A szakember részletes elemzése kiterjedt az előzetes kibocsátás, az előzetes kibocsátás anyagai, a tartósság, az energiahatékonyság és a hulladékcsökkentés területeire. Ezekkel kapcsolatban nemzetközi példákat és adatokat is megismerhetett a hallgatóság. A prezentáció a teljes karbonciklus-elemzés projektelőnyeinek elemzésével végződött.  

Az elismert brit szakember és innovátor Nagy-Britanniában a zéró karbonról szóló diskurzus egyik mozgatórugója, az általa ismertetett jó gyakorlatok és adatok komoly motivációként szolgálhattak a magyar szakembereknek is.

A teljes cikk: Zéró Karbon témakörben tartott iparági egyeztetést a HuGBC: a közös nevező a cél

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság