Nyomtatás

Tudásépítő Team: összefogott a Bayer Construct, a KÉSZ Csoport és a Market az ágazati munkaerőhiány megoldására

2023-05-26 860

A fővárosban folyamatosan bővülő BudaPart területén tartották meg az új képzési központ ünnepélyes rendezvényét. Iparági összefogás keretében, saját forrásból hozott létre egy duális képzőhelyet három jelentős hazai tulajdonú magyar iparági szereplő, a Bayer Construct Zrt., a KÉSZ Csoport és a Market Építő Zrt. - írja a Tudásépítő Team sajtóközleményében.

A 2022-ben alapított Tudásépítő-Team Ágazati Képzőközpont Nonprofit Zrt. célja az utánpótlásképzés segítése, valamint az ágazati szakmák elismertségének növelése – derült ki a központ hivatalos megnyitóján, melyet a Kopaszi-gáton, a BudaPart építési területén tartottak meg.

Itt a legmodernebb módszerek és technológiákat alkalmazhatják majd a tanulók, miközben egy folyamatosan zajló városnegyed-építkezés helyszínén a munka praktikus oldalából is sokat fognak látni.

Meg akarják fordítani a trendet

A szakképzett munkaerő hiánya komoly problémát jelent az iparágban. Hivatalos adatok szerint az elmúlt 10 évben 170 ezer fővel csökkent a nappali szakképzésben tanulók száma, ami 31%-os visszaesést jelent a korábbiakhoz képest. Míg 1990-ben a középfokú iskolai diákok 76%-a tanult szakmát, addig 2020-ban már csak a diákok kicsit több mint fele – 51%-a – választotta ezt az utat. 2018-2020 között évente átlagosan nagyjából 4.700 fő (iskolarendszerben 1.500 fő) sajátított el kifejezetten építőipari szakmát, de vannak olyan képzések is, ahol évek óta drasztikusan csökken a létszám, például kőművesként 2018-ban 614 fő végzett, 2020-ban viszont már csak 433 fő. Ha ez a trend nem változik, akkor a jövőben a szakmunkáshiány további emelkedésére lehet számítani.

A teljes cikk: Tudásépítő Team: összefogott a Bayer Construct, a KÉSZ Csoport és a Market az ágazati munkaerőhiány megoldására

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság