Nyomtatás

Villámgyorsan átállni a megváltozott vevői igényekre – webáruházi trendek 2023

2023-05-25 762

A pandémia alatt kialakult vásárlói webes kényelem megmaradt, ugyanakkor az emberek olcsóbb termékekre váltottak. Sokan kivárnak a nagyobb vásárlásokkal és alkalmanként kevesebb kerül a kosarukba.

A jelen időszak nagy kérdése, hogy az e-kereskedelem képes lesz-e megúszni az infláció és az energiaár-robbanás miatti forgalomcsökkenést. Az Euromonitor szakági elemzője, Vitalij Vladykin szerint a számok azt mutatják, hogy 2023-ban 8% körül alakul az e-kereskedelem aránya a teljes kiskereskedelmen belül. Ha a cseh vagy a lengyel piaci várakozásokat megnézzük, akkor azt látjuk, hogy náluk a prognózis 15%-os arányról szól. Tehát a hazai online kereskedelemben bőven van még növekedési potenciál.

A keresletvisszaesés elleni harcban a kereskedőknek mindenképpen figyelembe kell venniük a piac aktuális trendjeit. Nézzük meg, hogy mik lehetnek az idei év fő trendjei.

Online árvadászok

Az elszabadult infláció mit jelent a fogyasztók és a kereskedelmi vállalkozások számára? A vásárlók számára ez azt jelenti, hogy meg kell húzniuk a nadrágszíjat, a vállalkozásoknak pedig nagy dilemmát jelent. Nézzük meg, hogy milyen dilemmáról van szó. Az árképzés kulcsfontosságú a vállalatok számára, mivel ez határozza meg, hogy leküzdik-e ezt a gazdasági akadályt vagy sem. Ha a vállalatok úgy döntenek, hogy emelik áraikat, akkor ügyfeleik elpártolhatnak tőlük a versenytársakhoz. Ha viszont csökkentik vagy fenntartják jelenlegi áraikat, akkor az a profit terhére megy, ami akár a fennmaradásukat is veszélyeztetheti. Mivel lehetetlen manuálisan követni az összes árváltozást, a nagy piacterek dinamikus árazást alkalmaznak az árak naponta többszöri módosítására, és mindössze egy óra alatt reagálnak a versenytársak áraira.

Mivel a vásárlók most aggódnak a kiadásaik miatt, gyakran nem engedhetik meg maguknak ugyanazokat a termékeket, mint a megugró infláció előtti időszakban. A vállalkozásoknak tehát kétszer is meg kell gondolniuk az áraikat. A fogyasztók számára ilyen nehéz időkben, amikor az árak az egekbe szöknek, számos iparágtermékeit nem tekintik alapvető áruknak. Ezért az ilyen termékeket előállító/forgalmazó vállalkozásoknak vonzó árakkal kell előállniuk és kreatívnak kell lenniük, hogy talpon maradjanak. Ezenkívül elengedhetetlenné vált a vásárlók számára az árak online összehasonlítása, hogy megtalálják a legjobb ajánlatokat – ezt a folyamatot online árvadászatnak is nevezik.

A magas inflációval szembesülő vállalkozás számára az a kihívás, hogy megtalálja a megfelelő egyensúlyt a profit és a vevői elégedettség között. Olyan árakat kell meghatározni, amelyek az adott vállalkozás számára előnyösek, de nem riasztják el az ügyfeleket. Ezért nem lehetnek sem túl magasak, sem túl alacsonyak.

A termékek árérzékenysége tekintetében kiderülhet, hogy az árváltozások milyen hatással vannak az ügyfelek vásárlási magatartására. Az árérzékenység alapos ismerete rámutathat arra, hogy milyen ártartományt használhat egy vállalkozás a profit maximalizálására, valamint az árváltozások eladásaira gyakorolt hatását is.

Az árérzékeny vásárlók azok, akik az árat komoly tényezőnek tekintik a vásárlás során. Egyes vásárlók a rendkívül alacsony árakat túl szépnek tartják ahhoz, hogy igazak legyenek, és rossz értéket rendelhetnek egy termékhez anélkül, hogy kipróbálták volna. Az ilyen típusú presztízsáras vásárlók gyakran elutasítják az alacsonyabb költségű termék megvásárlását.

Másrészt az árvadászok csak a lehető legalacsonyabb költséget kereshetik, tekintet nélkül az áru általános minőségére vagy élettartamára. Az árérzékeny ügyfelek kezelésének megtanulása segít az értékesítési és ügyfélszolgálati tevékenységek javításában.

A teljes cikk: Villámgyorsan átállni a megváltozott vevői igényekre – webáruházi trendek 2023

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság