Nyomtatás

Valóságos cégtemető működött az olasz maffia pénzét mosó budapesti ügyvédnő irodájában

2023-01-31 1445

Az elmúlt években 168 céget jegyeztettek be egy dr. Szilágyi Edina Budatest V. kerület Szent István körúti ügyvédi irodája címére. A gazdasági társaságok alapító dokumentumait jellemzően az ügyvédnő szerkesztette, ellenjegyezte, valamint ő volt a külföldi tulajdonosok magyarországi kézbesítési megbízottja is. A vállalkozások közül 113-at már kényszertörölt a cégbíróság, 9 vállalkozással szemben pedig felszámolási eljárás indult - tudta meg a Privátkopó bűnügyi portál.

Dr. Szilágyi Edinát azzal gyanúsítják az olasz bűnügyi hatóságok, hogy gazdasági társaságokat hozott létre azzal a céllal, hogy elősegítse a drogkereskedelemmel és uzsorakölcsönzéssel foglalkozó ’Ndrangheta nevű maffia pénzmosási tevékenységét. Az ügyvédnőt - a Catanzarói Bíróság elfogatóparancsa alapján - nemrég átadási letartóztatásba helyezte a Fővárosi Törvényszék.

Az elmúlt néhány évben 168 gazdasági társaságot jegyeztettek be dr. Szilágyi Edina Budatest V. kerület Szent István körúti ügyvédi irodája címére. A vállalkozások alapító dokumentumait jellemzően az ügyvédnő szerkesztette, ellenjegyezte, valamint ő volt a külföldi tulajdonosok magyarországi kézbesítési megbízottja is.

A cégek több mint 90 százalékának olasz magánszemélyek (voltak) a tulajdonosai, de a hivatalos cégnyilvántartás adatai szerint orosz, bolgár, szlovén, nigériai, ukrán, szerb, román, moldovai, lengyel, angol, litván, francia és szlovák ügyfeleknek is alapított cégeket dr. Szilágyi, amelyeknek ugyancsak az exkluzív, belvárosi ügyvédi irodája biztosított székhelyet.

A társaságok közül 113-at már kényszertörölt a cégbíróság, míg további 9 vállalkozást érintően felszámolást rendelt el.

A kényszertörölt, illetve felszámolt cégek szinte mindegyike jelentős köztartozást halmozott fel, amely miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) végrehajtási eljárást indított velük szemben. A Privátkopó bűnügyi portál több olyan „elhagyott” vállalkozást is talált a cégnyilvántartásban, amelyek - soha meg nem fizetett - adótartozása meghaladta a 100 millió forintot. Összességében milliárdos nagyságrendű lehet az általuk a magyar államnak okozott kár.

Kényszertörlést abban az esetben rendel el a cégbíróság, ha a gazdasági társaság nem tett közzé éves mérleget, illetve annak képviseletére jogosult személy a hatóságok számára elérhetetlenné vált, azaz a vállalkozást fantomizálták.

Az „eldobott” cégek között olyanok is találhatók, amelyek éves nettó árbevétele korábban meghaladta a 2, a 3, a 4 vagy az 5 milliárd forintot.

Több kényszertörölt vállalkozást - közvetlenül a hatósági eljárást megelőzően - rutinos „cégeltüntetők” nevére írattak, annak elkerülése érdekében, hogy felmerüljön a korábbi, főként olasz tulajdonosok jogi felelőssége. B. József 10, a szerb Popadic Nikola 10, a moldovai Bejan Vitalie 4 korlátolt felelősségű társaságot juttatott a cégtemetőbe.

Dr. Szilágyi Edina jelenleg átadási letartóztatásban van, az olasz Catanzarói Bíróság kilenc - összesen 20 év szabadságvesztéssel büntethető - bűncselekmény elkövetésével összefüggésben bocsátott ki európai elfogatóparancsot ellene, hogy az olasz hatóságok le tudják folytatni vele szemben a büntetőeljárást. A jogászt - egybek mellett - azzal gyanúsítják, hogy tevékenyen közreműködött a drogkereskedelemmel és uzsorakölcsönzéssel foglalkozó ’Ndrangheta nevű maffia pénzmosási tevékenységének elősegítésében.

I Forrás: privatkopo.info

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság