Nyomtatás

Új benzinkútmárka szivárog be szép lassan a magyar piacra

2023-01-20 546

Folyamatos az arculatváltás és az átalakítások a korábbi Lukoil és az egyes Mol benzinkutakon: a lengyel Orlen is megjelent a magyarországi piacon. Jönnek a piros sasfejek a kútoszlopokra.

Az nrgreport.com szakportál emlékeztet: a 2022. december elsején a magyar piacra belépő Orlen csoport

összesen 143 hazai töltőállomást vesz át részben a Moltól, részben a korábban Lukoil márkanév alatt üzemeltető Normbenz Kft.-től.

Ahogyan arról mi is írtunk, a Mol még 2022 januárjában jelentette be, hogy a Grupa Lotos SA-val és a PKN Orlennel aláírt megállapodás értelmében 417 töltőállomást vásárol Lengyelországban. Ennek előzménye, hogy a lengyel PKN Orlennek a helyi versenytárs (Lotos) felvásárlása miatt – versenyjogi okokból – meg kellett válnia néhány eszközétől, többek között lengyelországi kúthálózatának egy részétől. A pakkot a Mol vette meg 610 millió dollárért.

Passzolgatják a kutakat

A Mol korábban megállapodást írt alá a Normbenz Magyarország Kft. megvásárlásáról is, amely 79 töltőállomást üzemeltetett Magyarországon Lukoil márkanév alatt. A Mol-Normbenz megállapodás egy, még 2021 márciusában lebonyolított akvizíció folytatása volt, amelynek során a Slovnaft, a MOL-csoport szlovák leányvállalata vásárolta meg a Normbenz Slovakia s.r.o. 100 százalékos tulajdonrészét és 16 Lukoil márkanév alatt működő szlovákiai töltőállomást.

Az ide-oda átpasszolt kútmegállapodások eredményeként itthon 143 töltőállomás lesz szép lassan Orlen márkás (közben Szlovákiában 39-et vesznek át a Moltól),

írta az nrgreport. Ami pedig a Normbenz-Lukoil kutakat illeti, tavaly év végén 79 benzinkút már átkerült az Orlen csoport tulajdonába, így ők már lengyel tulajdonban üzemelnek. A fennmaradó több mint 60 töltőállomást 2024 közepéig fokozatosan veszi át a Moltól.


Saját finomítójuk van

Az Orlen hat országban (Lengyelország, Németország, Csehország, Litvánia, Szlovákia és Magyarország) közel háromezer töltőállomással rendelkezik. Magyarországon a cégcsoport jelenleg közel 80 töltőállomást üzemeltet és 2024-ig további 60 töltőállomást vesz át.

A teljes cikk: Új benzinkútmárka szivárog be szép lassan a magyar piacra

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság