Nyomtatás

Legóból épített százmilliós céget egy magyar vállalkozó

2022-11-28 532

Az évente gyártott 60 milliárd darab legókockából több száz millió már nem gyerekekhez kerül, hanem a tőzsdére. Ebben a növekvő üzletben egy kis budapesti cég is egyre nagyobb szerepet kap.

A legnagyobb legópiactér a BrickLink, amelynek éves bevétele az oldalon eladott és vásárolt játékok jutaléka után a 25 milliárd forintot is meghaladja. Nem lehet pontosan tudni, hogy mekkora értékben cserélnek évente gazdát a műanyag építőkockák, de egymilliárd dollárosra becsülik a piacot.

Az újonnan eladott készletek értékének a tizedét teheti ki az online piactéren gazdát cserélő legókockák, -figurák és -készletek értéke.

A másodpiac óriási tehát, de ennek is több szegmense van:

  • teljes készleteket adnak-vesznek gyűjtők,
  • a legófiguráknak külön piaca alakult ki,
  • az új kockáknak van tőzsdéje,
  • a használt elemeket is árulják.

Különösen az új építőkockák adásvétele érdekes, hiszen ez tulajdonképpen egy nem szabályozott árutőzsde. Ez tetszett meg Kókai Dávidnak, aki informatikai multis karrierje után adatelemzéssel kezdett foglalkozni. A legókockák másodpiaci adatai érdekes kísérletezési terepnek tűntek.

Ekkor ébredt rá a közgazdász végzettségű Dávid, hogy bár nagyon sokan kereskednek a legókockákkal, üzleti intelligencia segítségével jelentős előnyre lehet szert tenni. Az általa programozott rendszerben a már 65 ezernél is több eltérő elemet számon lehet tartani. A nehézséget az adja, hogy minden évben eltérő készletek jelennek meg, eltérő elemekkel. Ha csak néhány elem gyártása megszűnik, ezeknek felmegy az ára, de ha egy korábbi ritkaság kerül bele egy általánosabb készletbe, akkor leesik.

Folyamatosan át kell ezért árazni az elemeket, és ezzel sokan mások is foglalkoznak. Nincsenek versenyszabályok, így az is egy nyerő taktika lehet, ha valaki felvásárol egy-egy kulcselemet, ami nélkül néhány keresett játékot nem lehet megépíteni. A megrendelt mennyiségek is nagyban kihatnak az árra – paradox módon a nagyobb megrendelt mennyiség itt sokszor magasabb egységárat jelenthet.

A Lego-készletek ára jellemzően egy-egy évre adott az egyes országokban, ahol ráadásul eltérő áfakulcsokat is alkalmaznak. A devizaárfolyamok mozgása, a szállítási költségek mind kihatnak arra, hogy honnan és mennyit érdemes vásárolni.

Egyre gyorsabban változik az kínálat, egy-egy készlet átlagosan csak két évig van forgalomban, ráadásul regionálisan is eltér a kínálat, így egyre nagyobb tere van az adatalapú modellezésnek.

A teljes cikk: Legóból épített százmilliós céget egy magyar vállalkozó

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság