Nyomtatás

Gyenge negyedévet tudhat maga mögött az építőipar

2022-11-22 608

Erőteljesen visszaesett az Aktivitás Kezdés a hazai építőiparban 2022 harmadik negyedévében. Július és szeptember között kevesebb, mint 480 milliárd forint értékben indultak el kivitelezések, ami 2020 Q3 óta a legalacsonyabb összeget jelentette.

Az elmúlt években az építőiparban jelentős áremelkedésre került sor, ezért ennek kiszűrésére az EBI elemzői változatlan árakon is összehasonlították az elindult kivitelezési munkák értékét, amely alapján még nagyobb visszaesés látszik az építőiparban a megindult munkák esetében, 2015 óta a legalacsonyabb érték volt mérhető az idei harmadik negyedévben. Ugyanakkor a jól sikerült első negyedévnek köszönhetően a csökkenés még nem látszott az első 9 hónap számai alapján, ami változatlan árakon nézve is meghaladta a 2020 és 2021 azonos időszakit. (1.ábra)

A magasépítések értéke csökkent

Az egész építőiparra jellemző Aktivitás-Kezdés visszaesése szintén megfigyelhető volt a magasépítések esetében. A megkezdett kivitelezések összértéke 300 milliárd forint körül alakult, ami messze elmaradt az első és második negyedévben jellemző összegtől. Változatlan árakon nézve pedig a csökkenés még jobban látszik, 2015 első negyedévéig kell visszamenni, hogy az idei harmadik negyedévesnél alacsonyabb összeget találjunk. A magasépítések esetében is igaz ugyanakkor, hogy a jobb első és második negyedév felfelé húzta még az éves számokat.

A csökkenés a lakásépítésekre és a nem lakáscélú magasépítésekre is jellemző volt, utóbbiak esetében az Aktivitás-Kezdés mutató nem sokkal haladta meg a 260 milliárd forintot, ami még folyóáron nézve is elmaradt nem csak az első két negyedév számaitól, de a 2018 és 2021 közötti időszak negyedéveit jellemző szintek nagyrészétől is. Változatlan árakon nézve pedig 2015 első negyedéve óta a legalacsonyabbnak számított.

2022 harmadik negyedévében elindult magasépítési projektek közé tartozott a nyíregyházi W-Scope szeparátor fólia gyára, a ParkSide Offices, az RTL Székház, és a Zugló- Városközpont Offices 1. Budapesten, illetve szintén július és szeptember között kezdődtek meg a munkálatai a Campus II. ütemének Kecskeméten, a Panattoni Park Budapest City West logisztikai központnak Törökbálinton, valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemnek Gödöllőn.

A teljes cikk: Gyenge negyedévet tudhat maga mögött az építőipar

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság