Nyomtatás

5 tipp, amivel csökkentheted a rezsidet!

2022-09-29 515

A rezsicsökkentés 2022. augusztusától módosult, már csak egy meghatározott mennyiségű áram és gáz vehető igénybe kedvezményes áron. Az éves limit fölötti fogyasztásért villamosenergia esetén kétszeres, míg gáz esetén hétszeres árat kell fizetni. Már érkeznek is az első számlák, sok család most szembesül azzal, hogy mit is jelentenek ezek az árváltozások. A Bankmonitor szakértői összeszedtek néhány tippet, amivel a rezsiszámlák kordában tarthatók.

1. Ne feledkezzünk meg a nagycsaládosok gáztámogatásáról

A gázfogyasztás az egyik legfontosabb kérdés, hiszen a kedvezményes mennyiségen felül a gáznál igen jelentős mértékben emelkedik a fogyasztás ára. A 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. között rezsicsökkentett áron felhasználható éves limit gáz esetében 1723 m3. Eddig a mennyiségig 102 Ft/m3, míg az e feletti mennyiségért jelenleg 747 Ft/m3 árat kell fizetni. (A mennyiség fűtőérték alapján került meghatározásra, vagyis nem mindenkinek egységes az 1723 m3 kedvezményes mennyiség.)

Sokan megfeledkeznek arról, hogy a nagycsaládosok számára a kedvezményes áron elérhető mennyiség meghaladja ezt a limitet. A három gyermeket nevelő családok esetében éves szinten további 600 m3 gázt, minden további gyermek után újabb 300 m3 gázt lehet kedvezményes áron felhasználni. Ezzel egy háromgyermekes család éves szinten akár 387 ezer forintot spórolhat.

Fontos, hogy ez nem jár automatikusan, az érintett családoknak igényelniük kell a kiegészítő mennyiséget a lakóhelyük szerint illetékes Kormányhivatalnál. Az igénylést az erre rendszeresített nyomtatványon lehet benyújtani. Szükséges csatolni hozzá az utolsó számlalevelet, illetve a befizetést igazoló csekket, átutalási bizonylatot. (Új szerződés esetén pedig a szolgáltatási szerződés másolatát is.)

Akkor lehetünk jogosultak a kedvezményre, ha egyetemes szolgáltatóval gázfogyasztásra szolgáltatási szerződést kötöttünk. Illetve legalább három gyermek után családi pótlékra vagyunk jogosultak. (Az is megfelelő, ha közös háztartásban élünk azzal a személlyel, aki a családi pótlékot kapja a gyermekek után.) Egy család legfeljebb egy felhasználási helyen veheti igénybe a kedvezményt.

A teljes cikk: 5 tipp, amivel csökkentheted a rezsidet!

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság