Nyomtatás

Egy magyar testvérpár innovációjáért rajonganak a világ sztárúszói

2022-08-16 544

Kérészy István fizikus azon túl, hogy csapatával feltalált és kifejlesztett egy módszert, amelyik befogja a villámokat és megakadályozza az erdőtüzeket, öccsével egy olyan rajtkövet is kifejlesztett, amely még gyorsabbá teszi Milák Kristófot, és összességében hozott az úszósportban még jobb eredményeket.

„Ahhoz képest, hogy mára milyen sokat tudunk a nagy távoli galaxisokról, a fekete lyukakról, a gravitációs hullámokról, a neutroncsillagok egyesüléseiről, a villámok működését, amelyeket rendszeresen látunk, hallunk, valójában továbbra sem igazán tudjuk megmagyarázni. Amit egész pontosan egyelőre nem tudunk megmondani, hogy nagy eséllyel melyik villám fog komoly károkat okozni. Legyen szó egy villanyvezetékről, amitől elmegy az áram, vagy egy pusztító erdőtűzről” – magyarázza Kérészy István fizikus, aki éppen ezért február óta Brazíliában vadássza a villámokat.

Mint a 27 éves kutató mondja, azért pont Brazília, mert itt igazán különlegesek a villámok, és ezeket testközelből szerette volna tanulmányozni. De mitől is lesz egy villám különleges? A fiatal fizikus szerint az egyes villámok hossza közt akár tízezerszeres szorzó is lehet, amit a leginkább úgy lehetne megragadni, hogy ha azt vesszük alapul, hogy egy év 8760 órából áll, akkor az egyik villám egy óráig tart, a másik pedig egy évig. Az utóbbiak az igazán veszélyesek, mert ezek indítják például az ausztrál erdőtüzek 90 százalékát, míg a kaliforniai erdőtüzekért 70 százalékban felelősek.

A teljes cikk az index.hu oldalán olvasható >>

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság