Nyomtatás

Elpusztíthatatlan növények a kertbe: ezek még a legdurvább hőséget is túlélik

2022-08-11 633

Teljesen új növények hódíthatják meg a magyar kerteket, fel kell készülni ugyanis arra, hogy a következő években valószínűleg még több lesz a száraz, csapadékmentes napok száma hazánkban, ez pedig új fajok, fajták elterjedését hozhatja magával.

Úgy tűnik, most igazán teret nyernek a szárazságtűrő, fény- és melegigényes fajok, olyanok mint a füge, a gránátalma, de az eddig csak vadgyümölcsként ismert galagonya, som és bodza is egyre több kertben bukkan fel – mondta az Agrárszektornak Megyei Szabolcs, kertészmérnök. Kiemelte, érdemes különböző érésidejű gyümölcsfákat telepíteni, a veteményesbe pedig mindig a betegségeknek ellenálló fajtákat válasszuk. A szakember beszélt többek között arról is, hogy milyen módszerekkel óvhatjuk meg a növényeinket, valamint az egész kertet a pusztító szárazságtól, illetve melyek azok az eszközök, módszerek, amelyeket érdemes ilyenkor bevetni.

Hatalmas szárazság pusztít nemcsak Magyarországon, de Európa, valamint a világ számos pontján, és úgy tűnik ez az aszályos időszak most már évről évre egyre keményebb lesz, és egyre nagyobb kihívások elé állítja majd az egész emberiséget. A változó körülmények a hazai kertekben is megmutatkoznak, hiszen egyre több olyan növényre lesz szükség, amelyek jól tűrik a szárazságot, illetve a hosszabb csapadékmentes időszakokat. A díszkertekben már most számos szárazságtűrő évelő kapott helyet, így például egyre többen ültetnek izsópot, cickafarkat, kokárdavirágot, különböző varjúháj fajtákat, de a sudárzsálya is sok helyen megtalálható már, ráadásul méhlegelő - tájékoztatta az Agrárszektort Megyeri Szabolcs.

A szakember elmondta, a kertet, haszonkert és díszkert szempontjából érdemes vizsgálni, előbbit tekintve is látszik, hogy most igazán erősen teret nyernek a szárazságtűrő, fény- és melegigényes fajok. Sok kertben látni már fügét vagy gránátalmát, amelyek pár éve még fagyérzékeny cserjék vagy kis fák voltak, és az ország sok részében csak takarással voltak képesek túlélni a magyar telet, ma már azonban egyre több helyen látni szabadföldbe ültetett példányokat. Szintén újdonságnak számít, hogy a hazai klímán sikerrel tenyésző vadgyümölcsök, mint amilyen a galagonya, som vagy a bodza is egyre több kertbe kerülnek be, mivel viszonylag gyorsan fejlődnek, így a szárazsággal szemben is hamarabb ellenállóvá válnak. Évelők közül is hangsúlyosabb lehet a rozmaring, és az eddig fagyérzékeny fajok, így előtérbe kerülhet a cickafark, a zsálya, a levendula több változata is. A sziklakerti évelők, a szárazságtűrő fűszer- és gyógynövények is nagyobb számban jelenhetnek meg, ahogyan a szárazságtűrő díszfüvek is, mint a csenkeszfélék nagy része - tudatta lapunkkal a kertészmérnök.

Mivel minden kert más adottságokkal rendelkezik, most egy kicsit mindenkinek kísérleteznie kell, hogy mi és hogyan bírja az adott kert körülményeit. Érdemes különböző érésidejű és típusú gyümölcsfákat telepíteni, a meggy és a mandula például egész jól szerepel szárazságtűrés szempontjából. A veteményeskert a több héten át tartó aszályban igényli az öntözést, emellett itt a fajták közül érdemes mindig a betegségeknek ellenállókat választani, hiszen a növényeket így is elég nagy stressz éri.

Az, hogy ezeket az aszályos időszakokat, hogyan vészelik át a növények sok tényezőtől függ, nem csupán a nyári csapadéktól, hiszen egy száraz tél és tavasz után, mint amilyen idén is volt, már öntözés mellett is nehezebben tűrik majd a növények a nyári forróságot és szárazságot - hangsúlyozta Megyeri Szabolcs. Az évelők esetén a legegyszerűbb a helyzet, hiszen számtalan olyan faj, fajta akad, ami nagyon jó szárazságtűréssel rendelkezik. Válogathatunk a szárazságot hosszabb-rövidebb ideig toleráló cserjék közül is, mint a nyáriorgona, a borókák, a cserszömörce, a borbolyák, a japán szentfa, a madárbirsek, a szárnyas kecskerágó, a fagyal, a kékszakáll vagy a téli jázmin.

Az úgynevezett szárazságtűrő növények értelemszerűen jól tűrik az alacsony vízviszonyokat, ez egy egyszerű fogalom, azonban a gyakorlatban megvalósítani már nem ilyen egyszerű, mivel azt, hogy egy növény valóban mennyire szárazságtűrő, azt a gyakorlatban számos tényező határozza meg. A növényválasztás során tehát ne kizárólag a szárazsággal szembeni ellenállóság legyen a választás szempontja, hanem a telepítési hely adottságait is mérjük fel (talaj, fekvés), így legalább ezek kedvezőek lehetnek a telepítendő növények számára.

Az biztos, hogy már most érzékelhető a változás a magyar kertekben. Az edényes növények közül például nagy népszerűség övezi az enciánfát és a leandert, de egyre gyakoribb az üröm, a hamvas és a tollas cipruska is, vagy az apró termetű sárga pipitér, a tengerparti pázsitszegfű, a pünkösdi szegfű, a szürke kutyatej, sőt a szürkés lombú kerti pálmalilimokon túl már tarkalevelű változatokkal is találkozhatunk a kertekben - közölte a szakember. Hozzátette, az egyéni igény, az aktuális divathatások mellett kiemelkedően fontos szerepet kap a klíma, valamint az időjárási adottságok is. Így, ha maradnak a jelenlegi időjárási feltételek, még inkább át fog alakulni a kertkultúra, és új fajok jelenhetnek meg nagyobb számban a magyar kertekben is.

Megyeri Szabolcs az Agrárszektornak beszélt arról is, hogy a hosszú ideje tartó szárazság során is vannak lehetőségek, amelyekkel növényeink számára könnyebbé tehető ez a nehéz időszak. Mint mondta, a lényeg a prevenció, vagyis az előre gondolkozás és az előzetes intézkedések megszervezése. A szakember szerint az alábbiakra érdemes odafigyelni:

  • Először is, amennyiben van rá lehetőségünk, érdemes tárolni az esővizet, de ha megoldható, vízgyűjtőket is elhelyezhetünk a kertben, később nagy szükség lehet rá.
  • A növények takarása is megfelelő módszer lehet, hiszen ha letakarjuk a talajfelszínt agroszövettel, vagy mulccsal, akkor máris nehezebben szárad ki a növény gyökérzete körüli talaj. Érdemes a növény körül a kisebb, könnyebben kezelhető gyomokat életben hagyni, ezzel is tovább megőrizhető a talaj nedvességtartalma.
  • Figyeljünk arra, hogy a veteményesben ne hagyjuk szabadon a talajt, ültessünk zöldtrágyanövényt vagy takarjuk.
  • Minél kevesebb részt takarjunk le járólappal, vagy betonozzunk le a kertben, ezek a felületek ugyanis nem képesek a vízelvezetésre és ha leesik a csapadék, kénytelen lesz gyorsan eltávozni, így sokszor a szomjazó növényeink csak egy kis hányadát kapják meg a lesett vízmennyiségből. Ha a kertet növények borítják, a gyökereik képesek elvezetni a lehulló csapadékot, és nekünk sem kell kis árvizektől, belvizektől tartanunk a környezetünkben.
  • A rendszeres öntözés is fontos. Ha a növényeink rendszeresen, kisebb adagokban kapnak öntözővizet, sokkal inkább képesek megerősödni, mintha csak ritkábban, ám nagyobb mennyiségben kapnának. A rendszeres öntözés hatására jobban megerősödhetnek, kevésbé lesznek betegek, így a szárazabb időszakoknak is jobban ellenállnak.

| Forrás: agrarszektor.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság