Nyomtatás

Óriási támogatás és hitel jöhet Brüsszelből - itt az EU energiaügyi- és hadiipari csomagja

2022-05-19 553

Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja súlyos zavart okozott a globális energiapiacon és nagy feladatok elé állította az Európai Uniót, amiből az következik, hogy a lehető leggyorsabban csökkenteni kell Európa energiafüggőségét Oroszországtól - jelentette ki Ursula von der Leyen Brüsszelben. A bizottsági elnök bejelentett egy gigantikus, 297 milliárd eurós csomagot az energiafüggőség, illetve az energiahatékonyság és a megújuló energia terjesztésének finanszírozására. Beszélt egy hadiipari beszerzéseket segítő uniós csomagról és Ukrajna újjáépítéséről is.

A REPowerEU nevű, közös európai tervre vonatkozó javaslat célja a megfizethetőbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb energiafelhasználás elérése - közölte az Európai Bizottság elnöke. A részleteket is ismertető közlemény szerint az energiamegtakarítás a leggyorsabb és legolcsóbb módja a jelenlegi energiaválság kezelésének. Ezért az EU 2030-ra vonatkozó energiahatékonysági célját 9 százalékról 13 százalékra emeli, valamint 40 százalékról 45 százalékra növeli az EU megújuló energiáira vonatkozó 2030-as célértéket - jelentette be.

Az orosz fosszilis tüzelőanyagokat három módon lehetséges elmondása szerint helyettesíteni:

  • A keresleti oldalon energiamegtakarítással.
  • A kínálati oldalon az energiaimport diverzifikálásával és
  • a fosszilis tüzelőanyagokról és a tiszta energiára való átállás felgyorsításával.

Ursula von der Leyen emlékeztetett: az Európai Zöld Megállapodás célrendszerét már elfogadták, a REPowerEU csomagban ennek kibővítésére, a végrehajtás felgyorsítására is tesznek lépéseket, egyfajta "turbót" kap a Green Deal.

A csomag intézkedései között említette az EB-elnök a fenti változások (2030-as célértékek) mellett, hogy például

  • gyorsítsák fel a megújuló energiaforrásokra és a kapcsolódó infrastruktúrákra (például a hálózatokra) vonatkozó engedélyezési eljárásokat.
  • 2025-ig a kereskedelmi és középületek tetejére kerüljenek napelemek, 2029-ig pedig az új lakóépületek már csak napelemes tetővel épüljenek.
  • Az EU 27-ek vezetői már korábban megállapodtak abban, hogy lesz közös földgáz-, cseppfolyós földgáz- (LNG-) és hidrogénbeszerzés. REPowerEU-tervben egy operatív előrelépési utat javasolnak közös beszerzési mechanizmussal és a szállító országok közös megszólításával.

Mindehhez hatalmas beruházásokra és reformokra lesz szükség. A célok elérésére a REPowerEU-tervvel

közel 300 milliárd eurót kívánnak mozgósítani, ebből körülbelül 72 milliárd eurónyi támogatás és 225 milliárd euró hitel.

A támogatható beruházások között szerepel

  • az orosz forrástól való függetlenedéshez most még hiányzó földgáz- és LNG-vezetékek megépítése (erre akár 10 milliárd eurót is költene az EB), valamint
  • akár 2 milliárd euró értékben az olajinfrastruktúrára fordított beruházások az orosz olajszállítástól való függetlenedés céljából.

A finanszírozás többi részét a tiszta energiára való átállás felgyorsítására és mértékének növelésére fordítanák.

A teljes cikk: Óriási támogatás és hitel jöhet Brüsszelből - itt az EU energiaügyi- és hadiipari csomagja

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság