Nyomtatás

Drónokkal lesz tele a levegő, robotokkal az utca

2022-05-03 604

A nem túl távoli jövő utcaképét teljesen átírják majd a házhozszállítást végző drónok és önvezető autók. De legalább talán kevesebb dugót okoznak majd. Minden alkalommal, amikor egy vásárló a "fizetés" gombra kattint, egy újabb megrendelés növeli az utcai szállítási káoszt: a teherautók eltömítik az utakat, sofőrök köröznek, hogy parkolóhelyet találjanak, biciklik és motorosok húznak el a járókelők mellett.

A probléma pedig egyre csak nő: A McKinsey & Co. előrejelzése szerint 2030-ra a világ 100 legnagyobb városában a kiszállítással foglalkozó járművek száma 2019-hez képest több mint harmadával, 7,2 millióra fog nőni. Ez több szén-dioxid-kibocsátást, több forgalmi dugót és - a szinte azonnali kiszállítások térhódítása ellenére - valószínűleg több boldogtalanságot jelent a városi életben.

A technológiai cégek, kiskereskedők és ingatlancégek azon dolgoznak, hogyan enyhítsék a folyamatos terhelést legalábbis a földön, de az előrejelzések szerint a jövőben az égbolt tele lesz majd száguldó drónokkal és lebegő léghajó raktárakkal, az utcákon és a járdákon ugyanannyi robot jelenik meg, mint ember, a megszokott üzlethelyiségek pedig automatizált raktárként szolgálnak az online teljesítésekhez.

Az e-kereskedelmi folyamat a megrendeléstől a teljesítésig fokozatosan a teljes automatizálás felé fog elmozdulni - mondja a The Wall Street Journalnak David Wilson, a Columbus McKinnon gépgyártó cég vezérigazgatója, aki robotizált alkatrészeket használ a raktári emelőberendezésekben. "A jármű, amelyik felhúzza, önvezérlő lesz. A kicsomagolást látótechnológiával és robotberendezésekkel végezzük majd. A berendezések mozgatása az automatizált raktározási és kitárolási rendszerekben mobil robotok segítségével történik" – így írja le Wilson a jövő raktárát.

Felsoroljuk néhány módját annak, ahogyan az új szállítási stratégiák megváltoztathatják városképünket.

A teljes cikk: Drónokkal lesz tele a levegő, robotokkal az utca

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság