Nyomtatás

Újra háromszereplős lehet a mobilpiac a Digi eladásával

2021-12-02 774

A Digi Távközlési Kft. januárban záródó értékesítési folyamata mindenképpen hatással lesz a magyar mobilpiacra, de nem biztos, hogy abban a formában, ahogy arra sokan számítanak.

Most már gyakorlatilag csak az adminisztratív formaságok vannak hátra ahhoz, hogy a román RCS&RDS tulajdonában lévő Digi Távközlési Kft. a 4iG Nyrt. tulajdonába kerüljön, majd azzal a lendülettel apportálódjon az Antenna Hungária Zrt.-be, melynek így becslések szerint 70-80 százaléka a 4iG kezébe kerület, míg a maradék rész az államnál marad. A folyamat egész biztosan nem hagyja érintetlenül a  magyar mobiltávközlési piacot, de a végkimenetel még korántsincs kőbe vésve. 

A MEGTÉPÁZOTT ROMÁN PUMA

A Digi mobilpiaci szereplése a román tulajdonos irányítása alatt komoly ambíciókkal indult, végül azonban az állam képviseletében eljáró Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság nem tette lehetővé a cég számára, hogy a mobilszolgáltatásának kapacitását és lefedettségét olyan mértékben bővítse, hogy azzal igazán komoly versenytársává váljon a Magyar Telekomnak, a Vodafone Magyarországnak és a Telenor Magyarországnak.

A szolgáltatónak így 2019 őszétől folyamatos ellenszélben kellett üzemeltetnie és bővítenie a hálózatát, mely a legfrissebb információk szerint 90%-os kültéri lakossági lefedettséget biztosít jelenleg, mintegy 2300 bázisállomás segítségével. Összehasonlításképpen a három másik operátor 4G-s országos földrajzi lefedettsége egységesen meghaladja a 98 százalékot, igaz, a Digi mintegy 180-190 ezres mobilos ügyfélbázisához képest jelentősen több előfizetőt is szolgálnak ki a konkurensek.

A 4iG-nak tehát jövőre gyakorlatilag egy reménytelennek tűnő, vert helyzetben kell átvennie a Digi mobilszolgáltatását, mivel a közeljövőben nem várható olyan frekvenciaértékesítési eljárás, mellyel a legértékesebb alapsávban, 900 MHz-en frekvenciához jutna a cég - jelenleg ez a spektrum jelenti minden mobilfrekvencia alfáját és omegáját, és ez legalább még egy évtizedig így is maradhat. Így ha az NMHH akár gyorsított eljárásban ki is ír egy új értékesítési eljárást a jelenleg szabadon lévő mobilspektrumra, a 4iG, illetve a Digimobil számára akkor sem lehetne rövid távon versenyelőnyről beszélni, ha ezen minden frekvenciát a negyedik szolgáltatónak ítélnek oda. 

A teljes cikk: Újra háromszereplős lehet a mobilpiac a Digi eladásával

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság