Nyomtatás

Párhuzamos világ épül: új típusú gazdaság születik, teljes átalakulás várható

2021-12-01 870

Októberben érdekes és elgondolkodtató bejelentés látott napvilágot, a Facebook nevet vált és Meta néven, megváltozott fókusszal folytatja tevékenységét. Vajon miért vált ekkorát ez a hatalmas pénztermelő gépezet? Miért foglalkozik az ott dolgozók nagy része a virtuális világhoz kapcsolódó fejlesztésekkel? Miért fejlesztenek architektúrát termék helyett? Miért toboroz 10 000 új munkaerőt csak Európában, hogy felépítsenek egy univerzumot? Ezeket a kérdéseket járom körül, időnként elszakadva a konvencionális gondolkodástól.

A technológia készen áll

Az egyre nagyobb tömegeket megmozgatni képes online játékokat és a social media platformok milliárdos felhasználó számát tekintve nincs kétség, van igény a virtuális környezetre. A technológia, a hardverek fejlettsége, a szupergyors 5G adatátvitel és a fejlett szoftverkörnyezet lehetővé teszi a virtuális világ megteremtését.

A Metaverse a virtuális környezetek állandóan aktív, felhasználók által is szabadon alakítható hálózata.

Az Amazon, a Facebook és az Apple egyaránt fejleszti a saját okos-szemüvegét, melyek segítségével kapcsolódhatunk a virtuális világhoz. Ez a formálódó világ pedig egyszerre fogja jelenteni számunkra a kommunikáció, a játék, az oktatás, a sport, a szórakozás, a munka és az üzlet lehetőségét.

Új típusú gazdaság születik, teljes átalakulás várható

A Metaverse fejlődése óriási hatással lesz a globális gazdaságra, teljes átalakulás várható. Ahogy a tömegek „belakják” a virtuális környezetet, egyre inkább fognak megszűnni a fizikai anyaghoz kapcsolódó termékek és szolgáltatások, egyszerűen nem lesz rájuk szükség. Miért tömnénk tele a szekrényünket ruhával, amikor virtuális ruhákat is vásárolhatunk? Miért utazzunk a Föld másik végére, amikor otthonunkból is átélhetjük ugyanazt az élményt? Egyáltalán miért utazzunk bárhová, ha koncertet, rendezvényt vagy színházi előadást is találunk a Metaverse-ben?

Kissé utópisztikusnak tűnhetnek ezek a gondolatok, de próbáljunk elszakadni a konvencionális gondolkodástól, mely csak bekorlátoz minket a fizikai térbe. Az azonban biztos, hogy a következő évtizedekben egyre inkább fogunk áttérni a virtuális térbe, és ennek a folyamatnak a kezdetén vagyunk.

Párhuzamos világok

Az emberiség történelmét végigkísérték a különböző világokba tett látogatások. Az ókori misztériumok, a sámáni szertartások, a meditációs utak és a pszichedelikumok ezekbe a párhuzamos világokba engedték bepillantani a kereső embert.

Éjszakánként mindenki idegen világokba tesz látogatást, ez a legismertebb módosult tudatállapot, az álom. De tudatosan megalkotott párhuzamos világról eddig nem beszélhettünk, ennek lehetőségét most hozta el a technológia fejlődése.

A teljes cikk: Párhuzamos világ épül: új típusú gazdaság születik, teljes átalakulás várható

 

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság