Nyomtatás

Minden, amit a családi vagyontervezésről tudni kell - Hiánypótló szakmai kiadvány készült

2021-10-11 541

Mérföldkő a magyarországi family office üzletág számára: elkészült az első olyan elemzés, amely a nagyvilág számára is közérthető módon mutatja be a family office keretében történő együttműködést a bankok/alapkezelők és a bizalmi vagyonkezelők között. Infografikákkal, minden generáció számára érthető és befogadható módon világítja meg a családi vagyontervezés motivációit, valamint jogi és gyakorlati fázisait. A generációváltás és a családi vagyontervezés útvonalterve minden generáció számára az apelso trust és a blochamps capital kidolgozásában, az mkb bank private banking szakembereinek bevonásával!

A vagyonkezelés történelmi hagyományokkal büszkélkedő világa az elmúlt 10 évben többet változott, mint azt megelőzően évszázadok alatt. Világosan átalakult a működési és termékfejlesztési fókusz: a vagyonkezelésben megjelenő változó igényekre reagálva egyszerre kell dolgozzanak a különböző szolgáltatók, egyre több extra kiszolgálási csatornát kiépítve, miközben szolgáltatásaik palettájának bővítése közben jelentős energiákat kell a friss fejlesztések mélységének megteremtésére, azaz a tartalom és relevancia-optimalizálására fordítaniuk. A vagyonkezelés elmúlt évtizede jelentős működési és szemléleti változásokat is hozott, melynek következtében a világ vagyonosainak hatékony kiszolgálása az elkövetkező években sokkal komplexebbé, szofisztikáltabbá válik. Az olyan célokra összpontosító pénzügyi kooperációk kialakítása, összegzése, mint az oktatás, az ingatlanügyek, a nyugdíj, a biztosítás és az egészségügy, mára komplex vagyontervezési alapaspektusokká váltak.

„Nem csupán nemzetközi színtéren, de Magyarországon is akut kérdés a családi vagyon hosszú távú menedzselésének kérdése. És nem csak a rendkívül idős vagyonos korfa miatt. A hazai privátbanki ügyfelek mindössze 8 százaléka birtokolja az összes kezelt vagyon közel 40 százalékát. Jelenleg nagyjából 4000-4500 olyan család van Magyarországon, akik az ingatlanvagyonon felül 300 millió forintnál nagyobb összegű pénzügyi vagyont tudhatnak magukénak. Ez a szűk kör a teljes ország lakossági bankszámla- és értékpapír-megtakarításainak több, mint 5 százaléka fölött rendelkezik, míg a teljes vagyonuk a teljes hazai nettó pénzügyi vagyon 30%-val egyenértékű. – mondta Karagich István, a szerkesztést vezető Blochamps alapító ügyvezetője.

Jellemzően első generációs vállalkozók, üzletemberek, akiknek a családi cég és a vagyon biztonságos örökül hagyása legalább olyan felelősségteljes feladattá lett mára, mint vállalkozói életművük felépítése. Számukra készült ez a hiánypótló segítség a családi vagyontervezés értékeinek, folyamatának, előnyeinek összefoglalására olyan tapasztalt, családi vagyontervezési szakmai tekintélyek, mint az Apelso Trust és az MKB Private Banking segítségével. Reméljük, a brosúrát minél több ügyfél használja támaszként a generációs stratégia építés első közös családi vagyontervezési lépéseihez” – tette hozzá Karagich.

Négy évtizednyi, két Nobel-díjjal is kitüntetett gazdasági kutatómunka is megerősíti, hogy a bizonytalan helyzetekben, stresszes, kockázatos környezetben – márpedig a pénzügyi döntések gyakran ilyenek – az érzelmeink veszik kezükbe az irányítást. Ez már akkor is rezonálisan működik, ha döntésünkkel csak saját magunkért vagyunk felelősek. Így aztán természetes, ha családanyaként vagy családapaként az „egy élet munkájával megszolgált megtakarításainkról” hozott döntéseink, melyek gyermekeink – esetleg unokáink – jövőjét alapvetően határozhatják meg, még nagyobb terhet jelentenek.

„A befektetési, értékteremtési lehetőségek szinte végtelen tárháza – ingatlan vagy műkincs, részvény vagy kötvény, forintban vagy euróban, passzívan vagy aktívan – nélkülözhetetlenül indokolttá teszi, hogy a családi vagyon jövőjéről szóló döntés a különböző generációk érdekeire tekintettel, speciális befektetési tudással rendelkező, tapasztalt pénzügyi tanácsadó bevonásával történjen meg. Az MKB Private Banking büszke arra, hogy több évtizedes befektetési, pénzügyi vagyonkezelési tapasztalatával, akár más típusú pénzügyi szolgáltatókkal is együttműködve képes a családi vagyontervezés komplex, nehéz döntésekkel tűzdelt, mégis felemelő folyamatában közreműködni” – emelte ki Pleschinger Gyula Márk, a szakértői véleményezést végző MKB Private Banking igazgatója.

„Saját Family Office fenntartása Magyarországon kevés család esetében gazdaságos és indokolt. Az érdeklődőknek azonban nem kell lemondaniuk a személyre szabott és specializált szolgáltatásokról: az Apelso Trust segítségével hazánkban is elérhető már ugyanis a kívánt szakértelemmel és tapasztalatokkal rendelkező „Multi Family Office” szolgáltató, amely számos különböző szakmai, jogi területen is képes biztosítani azt a szaktudást, amely a családi vagyonok nívós kezeléséhez szükséges.” – mondta Antall György, az Apelso Trust cégtársa.

„A Family Office szolgáltatások hazai úttörőiként tovább szeretnénk mélyíteni a privátbankokkal közös szolgáltatásnyújtást, melyhez kiváló táptalajt nyújt ez a kiadvány. A legfontosabb célunk, hogy az ügyfelek, akik egytől egyig VIP kiszolgálásért fordulnak a privátbanki szolgáltatókhoz, átfogó és átlátható szolgáltatáscsomagot kapjanak. A jövőben mindent elkövetünk azért, hogy minden jómódú családhoz eljusson a híre annak, hogy a "one-stop shop"-szerű, profi family office például az Apelso Trustnál már Magyarországon is elérhető, hasonlóan kiváló, a XXI. század követelményeinek megfelelő és digitalizált befektetési háttérapparátussal." – tették hozzá a kiadványon dolgozó szakemberek.

A Magyarországon megcsúszott generációváltás miatt a privátbanki szektor az egyik legkomolyabban fenyegetett szolgáltatás, sőt a kockázat a hazai bankrendszer teljesítményére is kihatással van. A fentiek felismerése vezeti a hazai szolgáltatókat akkor, amikor – a több évtized után végre jogilag rendezett keretek közé került – bizalmi vagyonkezelési és főleg Family Office szolgáltatásokkal igyekeznek egyszerre több generáció pénzügyi igényeit kiszolgálni. A hazai pénzügyi szektor újabb nemzetközi lépcsőfokot lép ezekben az években, s joggal lehet büszke rá, hogy egy ilyen innovatív kezdeményezésben kerültek az ügyfelek részére összefoglalásra a Family Office szolgáltatások céljai, és az generációk lehetőségei.

family1

 

I Forrás: Üzleti Hírszerzés

 

 

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság