Nyomtatás

Milyen adóváltozásokra számíthatunk 2021-ben és 2022-ben?

2021-09-24 304

A BDO Magyarország szakértője bemutatja az új adókedvezmények gyakorlati oldalát. Meghosszabbított hitelmoratórium, adóvisszatérítés a családosok számára, személyi jövedelemadó mentesség a 25 éven alattiak számára, újabb nyugdíjprémium – ezek a legfontosabb, a központi költségvetést és azon belül különösen az adózást érintő változások, mellyel kalkulálhatunk év végétől. A BDO Magyarország szakértője összefoglalta, hogyan érvényesülnek az új adózási feltételek a gyakorlatban. 

2021. szeptember 21-én kezdetét vette az őszi parlamenti ülésszak, amikor a miniszterelnök napirend előtti felszólalásában számos új, adózást érintő változást ismertetett az év hátralévő részére és 2022 elejére vonatkozóan. A bejelentés főként a családosoknak kedvez, de a fiatalok, a nyugdíjasok és a járvány károsultjai is biztató ígéreteket /híreket kaptak.

Egyedi és merőben új döntés, hogy 2022. január 1-től a 25 év alatti magyar polgárok mentesülnek a személyi jövedelemadó kötelezettsége alól. „Ezt a módosítást már korábban elfogadta az országgyűlés, az érintettek a munkaviszonyos jövedelmeik után érvényesíthetik majd az adókedvezményt, az átlagbérre jutó adóteher összegéig” – részletezte Karácsony Balázs, a BDO Magyarország adóigazgatója. „Ez egy 20 éves pályakezdő esetében alapul véve az átlagbért éves szinten nagyságrendileg 720 000 forint adómegtakarítást jelent, ami kamattal összesen nagyságrendileg 920 000 forintnyi megtakarítás, ha az előrelátó pályakezdő minden hónapban állampapírba fekteti a megtakarított adóforintokat.”

Az új intézkedések meghatározó könnyebbséget jelentenek a családosok számára is: a gyermeket nevelő szülők számára az állam legkésőbb 2022. február 15-ig visszatéríti az általuk 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót. A visszatérítés felső határát a 2021-es átlagbér alapján állapítják meg. A kisvállalkozó szülőkre is vonatkozik az adóvisszatérítési lehetőség: a kata szerint adózók az általuk befizetett átalányadó egynegyedét igényelhetik vissza, míg az ekho rendszerben adózó szülők a személyi jövedelemadóként befizetett összeget. „Amennyiben a rendelkezések életbe lépnek, rendkívül széles körben válhat elérhetővé az adókedvezmény lehetősége, tekintettel arra, hogy Magyarországon tipikus munkavégzési formának tekinthető az önfoglalkoztatás” – mondta Karácsony Balázs. Számszerűsítve a rendelkezés hatásait, egy két keresős család esetén, amennyiben év közben nem éltek a családi adókedvezmény lehetőségével, ez akár 1 440 000 forint adóvisszatérítést is jelenthet.

A koronavírus-járvány miatt tavaly bevezetett hitelmoratórium időtartamát meghosszabbították a munkanélküliek, a nyugdíjasok, a közfoglalkoztatottak, a gyermekeket nevelők és azok számára, akiknek a járvány miatt csökkent a családi jövedeleme. Ezen felül a nyugdíjasok további, szakértők szerint az ötvenezer forintot elérő prémiumban is részesülnek majd, valamint folytatódik a 13. havi nyugdíjak visszaépítése is. „A tervezett intézkedések alapján jól látható, hogy a kormányzat igyekszik a legszélesebb körnek valamilyen formában támogatást nyújtani a 2021-es év végén, illetve a 2022-es év elején” – összegezte a várható változásokat Karácsony Balázs.

I Forrás: Pro/Lawyer Consulting

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság