Nyomtatás

125 tonnával kevesebb hulladék keletkezik a környezetbarát fóliának köszönhetően

2021-06-10 608

Három hónap alatt 125 tonnával kevesebb hulladék került ki összesen azokból a gyárakból és üzemekből, amelyekben már a környezetbarát Ecofoil stretch fóliát használják. Úgy tűnik, napjainkban Magyarországon egyre több a környezettudatos cégvezető, akik a költséghatékonyság mellett arra is figyelnek, hogy csökkentsék az általuk termelt hulladék mennyiségét. Ebben egy új, innovatív fejlesztés nyújt segítséget.

Egyre több a hulladék a szárazföldön és a tengerekben, az állatok már a fóliák és a műanyag flakonok között úszkálnak. Az erdőkben, a kirándulóhelyeken látjuk az eldobott szemetet, amely több 100 év alatt sem bomlik le. A hatékony és környezettudatos megoldásokra égető szükség van az ipari fóliázás terén is. 

Rossz érzések a túl sok hulladék miatt

„A stretch fólia közel 30 évvel ezelőtti találmány. Használja az építőipar, az élelmiszeripar, a vegyipar, minden olyan cég, akik gyártanak valamit, és ezeket raklapra is pakolják. Ha szállítani kell A-ból B-be, akkor a raklapon lévő rakományt körbe kell fóliázni, így nem borul szét. 20 éve forgalmazzuk mi is ezeket a hagyományos strech fóliákat, de egy ideje elfogott az a rossz érzés, hogy nem akarok még több hulladékot kiküldeni a nagyvilágba. Éreztem, hogy változás kell, hogy találnunk kell egy olyan fóliát, amivel segíthetünk a Földünknek. Így született meg a környezetbarát stretch fólia ötlete” – mesélte Homolya Péter, az ecofoil.hu kitalálója, alapítója és tulajdonosa.

Gazdaságos és környezetkímélő

Az Ecofoil egy innovatív fejlesztés eredménye. Egy 500 mm széles, új generációs, erős, ipari csomagolóanyag. Különleges kialakításának köszönhetően rásimul a raklapokra, a sarkoknál is dupla védelmet nyújt, és akár téglát is lehet vele csomagolni. Olyan technológiával készült, amit egy éve fejlesztettek ki Németországban: a 10 mikron vastagságot 5 rétegből ragasztják össze, ezért nagyon jól bírja a terhelést. De az erején és a gazdaságosságon túl a legnagyobb előnye, hogy kíméli a környezetet.

„Sajnos még az Ecofoil sem olyan fólia, amit, ha elások a kertben, lebomlik, és egy hét múlva nincs ott semmi. Ez is nagyon nehezen tűnik el a természetből, több száz év kell hozzá, hogy megsemmisüljön. Viszont az a fő előnye – a 30 éve használatban lévő fóliákkal szemben –, hogy ebből sokkal, de sokkal kevesebb kell. Ha valaki a környezetbarát stretch fóliára vált, akkor 60%-kal kevesebb hulladék keletkezik, mert kisebb súlyú fóliát kell felhasználnia” – mondta a cégvezető. 

Évi 3 tonna hulladékkal kevesebb

Ezeknek a fóliáknak a legfőbb jellemzőjük a vastagságuk, ez alapján kategorizálják őket. „A hagyományos, normál fóliák 23 mikron vastagságúak. Csak összehasonlításként: egy emberi hajszál 50 mikron vastag. Az Ecofoil viszont mindössze 10 mikron. Ha ezt szembeállítjuk a 23 mikronnal, rögtön kijön a 60%-os különbség, és ha ekkora számú hulladék megtakarításáról van szó, akkor az igenis kíméli a környezetet” – tette hozzá Homolya Péter, aki azt is elmondta, hogy egy felmérésük szerint a válaszadók 99%-ának fontos, hogy környezetbarát fóliát használjon.

„Szeretnénk elérni, hogy a felhasználók környezettudatosabbak legyenek a csomagolóanyagok terén. Egy átlagos cég éves fóliahasználata – a hagyományos fóliából – 5-6 tonna. Ezzel szemben az Ecofoil használata esetén csak 2,4 tonna. Vagyis több mint 3 tonna hulladékot takarít meg, azon túl, hogy 10-15%-os pénzügyi megtakarítást is el lehet vele elérni. Készítettünk egy oktató videót (https://www.youtube.com/watch?v=VRT-s0q7vf4), amiben megmutatjuk, hogy mire képes ez a fólia, hogyan óvja, védi a környezetet. Szeretnénk, ha a felhasználók is azt éreznék, hogy tudnak tenni valamit a környezetért, és nem csak másokra kell várniuk, hogy történjen valami.”

Alapítványi segítség a jövő tudósainak

Homolya Péter elárulta, hogy amikor kitalálta a környezettudatos brandet, az Ecofoilt, akkor már egy alapítvány létrehozásán is gondolkozott, hogy az újrahasznosítás felé terelje az emberek figyelmét. 

„Az alapítvány célja az lesz, hogy támogassa azokat a fiatalokat – legyenek akár középiskolások vagy egyetemisták –, akik hajlandóak kutatni ebben a témában. Szeretném erősíteni ezt a szemléletet, mert az a terv, hogy pár éven belül eljussunk arra a szintre, hogy a fóliák ténylegesen újrafelhasználhatóak legyenek” – tette hozzá a tulajdonos, aki úgy véli: annak ellenére, hogy csak tavaly szeptemberben kezdték meg a forgalmazást, a környezetbarát csomagolóanyagra egyre nagyobb igény van itthon, és Európában is.

(Üzleti Hírszerzés)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság