Nyomtatás

Ma van a magyar túllövés napja!

2021-06-08 470

A Környezetvédelmi Világnapon hozta nyilvánosságra a Global Footprint Network(GFN) nevű kanadai szervezet a 2021-es globális túllövés napját. Ezen a napon használjuk el (=ökológiai lábnyom) a bolygón egész évben keletkezett, azaz egész évre beosztandó megújuló erőforrásait (=biokapacitás).

Tavaly a pandémia sok szörnyű következménye mellett volt legalább egy jó is: közel egy hónappal (a 2019-es július 26-ról a 2020-as augusztus 22-re) tolódott a "deficit-pont". Ezzel egy 1970. óta romló trend tört meg. De sajnos csak rövid időre: 2021-ben a fenntartott lezárások ellenére teljesen visszaestünk: a világjárvány környezeti ajándék-hatása teljesen elmúlt. Részben a karbonlábnyomunk növekedését okolják (6,6%-os emelkedés a tavalyi évhez képest) részben pedig az amazóniai esőerdők irtását (0,5%-os csökkenés 2020-hoz képest).

2021-ben a globális túllövés napja július 29.

Hazánkban sincs mit ünnepelni e téren, mert június 8-án, azaz a mai napon van a magyar túllövés napja. 2020-ban június 14-re esett. A GFN ábrájáról leolvasható, hogy az egyes országokban mikor következik be a fordulópont.

Csökkentsd te is! Csatlakozz a #movethedate mozgalomhoz: https://www.overshootday.org/steps-to-movethedate/

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság