Nyomtatás

Új tulajdonost kap két meghatározó hazai konzervgyártó

2021-04-15 429
Meghatározott időre szóló tulajdonrészt szerzett a Hiventures az együttesen közel 20 milliárd forint árbevétellel működő élelmiszerfeldolgozó cégekben, a Szatmári Konzervgyár Kft.-ben és az EKO Konzervipari Kft.-ben. Ezen cégek a hazai élelmiszeripart tekintve komoly múlttal rendelkező családi vállalkozásoknak számítanak, a belföldön termelt friss zöldségekre és gyümölcsökre alapozzák tevékenységüket, termékeiket tartósítószermentesen, kizárólag természetes nyersanyagok felhasználásával készítik és főként az EU piacán értékesítik.

A kétmilliárd forint összértéket meghaladó befektetések ugyanakkor annak lehetőségét is elérhető közelségbe hozták, hogy a cégek növeljék jelenlétüket mind a tevékenységük döntő részét kitevő exportpiacokon, mind a belföldi áruházak polcain.

A tájékoztatás szerint az MFB csoporthoz tartozó Hiventures két független üzletember, Medveczky Péter és Mihályi Botond koncepcióját támogatta a befektetése során, akik számos elképzeléssel vágtak bele a konzervgyártásba.

A tranzakciók során közös tulajdonosi csoportba került két konzervgyárnak a múltja is közös, hiszen korábban közel 25 éven keresztül a Nyírségi Konzervipari Vállalat részeként dolgoztak együtt.

A Szatmári Konzervgyár Kft. a „Rege” márkanevével ismert termékeiről: a szatmári régióban termelt és Tyukodon gyártott savanyúságok és befőttek közül a legismertebb a csemegeuborka és meggybefőtt, de jelentős volumenben gyárt csemegekukorica és zöldborsó termékeket is. A cégismertetés alapján a hazai piaci jelenlét mellett értékesítésének több, mint 70%-át az Európai Unió piacain realizálja

Ugyancsak 70 százalék körüli exportmutatóval dolgozik a főként csemegekukorica- és borsókonzervekről ismert EKO Konzervipari Kft. A Nyíregyházán működő vállalkozás évtizedek során bizonyított mezőgazdasági partnereivel termelteti meg a nyersanyagot, többségében a város 50 kilométeres körzetében. Az EKO márkanevei közül legjobban ismert a „Nagymama lekvárja" brand.

Az új tulajdonosok komplex fejlesztéseket tűztek ki célul, melyek a nyersanyagtermelői bázis megerősítésétől a gyártási technológia modernizálásán keresztül egy erős regionális márka kifejlesztéséig terjednek.

„Biztosak vagyunk benne, hogy növelni tudjuk a volument, korszerűsíteni tudjuk a termékportfoliót, így tudatosan építjük a gyárak ismert márkáinak piaci részesedését. Céljaink eléréséhez a kitartó munka mellett

megfelelő finanszírozási háttér is szükséges volt, melyhez tökéletes partnert találtunk a Hiventures-ben

– fejtették ki a tulajdonosok.

Ugyanakkor a két társaság tevékenységének összehangolása hosszú folyamat. „Pontosan feltérképezzük mindkét cég működésének erősségeit, szinkronizáljuk a célkitűzéseket és a szükséges erőforrásokat közösen biztosítjuk majd. Ehhez át kell gondolnunk és újra kell építenünk az üzleti folyamatokat, a gyártás és raktározás ideális helyszínétől kezdve az ezek működését lehetővé tevő informatikai rendszerekig” – tette hozzá Medveczky Péter és Mihályi Botond.

A beszállítói és értékesítési partnerekkel tartósan kívánnak együttműködni, emellett keresik az új lehetőségeket is mind a régióban, mind a Hiventures portfoliójában megtalálható társaságokkal. Hisznek abban, hogy folyamatos fejlesztés révén egy tradicionális iparágnak is attraktív jövőkép biztosítható - írta a Hiventures.

Közel azonos időben érett be a szándék a változtatásra

„Egy generációváltás még akkor is gondos és alapos előkészítést igényel, ha teljesen világos, ki és mikor fogja átvenni a stafétabotot” – állítja Katona Bence, a Hiventures vezérigazgatója, aki szerint „fontos, hogy ha tulajdonosváltásra kerül sor valamely érett hazai cég életében, az abban rejlő értékes eszköz, legyen szó gyártósorról, termelőkapacitásról, márkanévről és természetesen a humánerőforrásról,

olyan magyar menedzsment kezébe kerüljön, akik szaktudásuk és tapasztalatuk révén képesek tovább vinni a vállalkozás hagyományait, innovációk révén fejlesztve is azt.

A vezérigazgató szerint egy stabil piaccal rendelkező, érett vállalat tulajdonosváltásában a restrukturálás legalább annyira lényeges, mint a generációváltás:

a vérfrissítés a vadonatúj menedzsmentszemlélet mellett megerősödött tőkeszerkezetet hoz,

ami új lendületet adhat egy kellően stabil és virágzó cégnek is, új lehetőségek sorát nyitva meg előtte”.


A teljes cikk: Új tulajdonost kap két meghatározó hazai konzervgyártó

 

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság