Nyomtatás

Robotok kellenek a kínai gyárakba a munkaerőhiány miatt

2021-04-12 338

A kínai gyárak egyre inkább technológiai megoldásokat keresnek az égető munkaerőhiányra. Ahogy ugyanis a munkaképes korú lakosság száma folyamatosan csökken az országban, úgy válik egyre nehezebbé a hatalmas kínai ipar számára elegendő dolgozót találni.

A hivatalos kínai adatok szerint az ország munkaképes korú lakossága több mint 5 millió fővel csökkent az elmúlt évtizedben, ahogy a születésszám zsugorodott – annak ellenére is, hogy lényegében eltörölték a sokat vitatott "egykézős" - családonként egy gyermek - politikán.

Közben viszont a kínai feldolgozóipar az ország növekedésének motorja lett, és a munkaerőhiány már most erősen érződik – felnyomva ezzel a béreket is. A cégek pedig egyre inkább úgy döntenek, hogy technológiai megoldásokkal próbálják pótolni az emberi munkaerőt, különösen azokon a területeken, ahol arra számítanak, hogy a hiány csak még súlyosabb lesz a jövőben – írja a CNBC.

Már nem vonzó munkahelyek a gyárak

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a kínai fiatalok jelentős része ma már nem szeretne gyárakban dolgozni – mondja Shirley Zhou, a háztartási eszközöket forgalmazó Midea, a kínai piacon jelentősnek számító technológiai nagyvállalat igazgatója. A vállalat egyelőre még képes elegendő dolgozót találni, de a hároméves terve szerint egyre nagyobb mértékben automatizálná a termelést a 34 gyárában.

A jelenség azonban nem csak Kínát érinti, globálisan is érzékelhető, hogy egy „ipari forradalom" zajlik a termelések automatizációjában. Az olyan országokban pedig, mint Kína, a technológia lehet a kulcs ahhoz, hogy kellően alacsonyan tartsák a termelési költségeket ahhoz, hogy a nemzetközi cégek az országban maradjanak.

 

A teljes cikk: Robotok kellenek a kínai gyárakba a munkaerőhiány miatt

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság