Nyomtatás

Honnan tudhatom, melyik webszolgáltató a legmegfelelőbb számomra?

2021-01-15 1909

„COVID-19 járvány, távmunka, home office, online megoldások, a digitalizáció gyorsulása” – az elmúlt évünk leggyakoribb kulcsszavai közé tartoztak, és egyelőre a 2021-es év is hasonló kihívásokkal köszöntött ránk. Sokunknak át kell gondolnia: mit is várunk szolgáltatónktól, milyen testre szabott szolgáltatásokat tudunk kapni webes projektjeinkhez, eljött-e esetleg az ideje a váltásnak?

Először is arra a kérdésre kell választ adnunk, hogy pontosan milyen feladatra keresünk szolgáltatót? Hogyan fog a cégünk vagy egy-egy kiemelt webes projekt – legalábbis a terveink szerint – alakulni, fejlődni?  Tud e szolgáltató partnerünk rugalmas megrendelési lehetőségeket biztosítani arra az esetre, ha a rendszereink erőforrásigénye növekedne vagy csökkenne (mert egyiket sem zárhatjuk ki)?

A magyar piacon is jelen vannak olyan nemzetközi szolgáltatók, akik rugalmas ajánlatokat kínálnak a professzionális webtárhelyek létrehozásához. Szervereik Európa legmodernebb és legbiztonságosabb adatközpontjaiban találhatók. Mindennapos biztonsági másolatot szolgáltatnak, ennek köszönhetően a megrendelők adatbázisai, fájljai és e-mail fiókjai biztonságban vannak. Egyaránt vigyáznak az eszközök és az adatok biztonságára. A COVID-19 járvány okozta helyzet miatt pedig az irodai alkalmazások és a home office illetve a távoli munka területén különösen aktuálisakká váltak szolgáltatásaik.

Vannak persze egészen speciális körülmények, kérdések  webhosting szolgáltató kiválasztásakor, ezeket próbáljuk most röviden áttekinteni.

A rugalmasság tényleg nagy kincs, a biztonság pedig még nagyobb!

A szolgáltató választás (vagy váltás) előtt győződjünk meg róla, hogy az árak átláthatóak, a csomagok rugalmasak, és a szerződéses feltételek az igényeinknek leginkább megfelelőek legyenek. Az adatainkat feltétlenül biztonságos rendszerben érdemes tárolni, az egyre szigorúbb adatszabályozás miatt, amely nem csak a webtárhely szolgáltatójára, hanem weboldal tulajdonosára is nagyobb felelősséget hárít néhány éve. A szolgáltató választásnál tehát az ár mellett jó megbizonyosodni arról is, hogy leendő partnerünk gondoskodik-e az adat és az informatikai infrastruktúra biztonságáról.

Ingyenes webtárhelyek vs. professzionális web hosting szolgáltatások

Azért azt az opciót se veszítsük szem elöl, hogy vannak ingyenes alapszolgáltatások, vagy ha esetleg túl nagy lendületet veszünk, akár saját szerver üzemeltetésbe is belevághatunk, de nem véletlen, hogy a professzionális szolgáltatók mellett teszik le olyan sokan a voksot!  

Még ha az ingyenes alapszolgáltatások vonzónak is tűnnek, sokszor a szükséges funkciókat vagy kiegészítő rendszererőforrásokat később meg kell vásárolnunk. Azaz az ingyenes szolgáltatás nem is biztos, hogy olcsó lesz! Az ingyenes webtárhelyekkel kapcsolatban tehát indokolt az óvatosság, érdemes először is ellenőriznünk, hogy lehetnek-e később rejtett költségek. Nem mellékes tény, hogy sok ingyenes tárhely szolgáltató cserébe hirdetéseket jelenít meg ügyfelei webhelyein.

Saját szervert is üzemeltethetünk persze, de akkor nekünk kell viselnünk az infrastruktúra, a biztonság és a karbantartás költségeit.

Mit is fizetünk meg akkor pontosan a web hosting szolgáltatásban?

A professzionális szolgáltató helyettünk gondoskodik az informatikai biztonságról, az adatvédelemről, és ügyel a technológia fejlesztésére, karbantartására, az esetleges üzemzavarok elhárítására, hogy mi közben kizárólag az internetes jelenlétünk építésére tudjunk koncentrálni. Ezt  műszaki erőforrást és know howt-t fizetjük meg a szolgáltatási díjban, ami egy optimális méretű ügyfélkör kiszolgálása esetén magasan jobb ár-érték arányt biztosít, mint az előző két opció.

Mindezek után – mielőtt még megnyomnánk a rendelés gombot – a referenciák, illetve az ügyfélkör összetétele és nagysága adhatnak még jó támpontot számunkra a jövőbeli szolgáltatónk kiválasztásnál. Több ezer, sőt több millió ügyfél, akik a megrendelésükkel szavaztak már, nem tévedhetnek!

 (Üzletihírszerzés.hu)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság