Nyomtatás

A jövő internete már most része a mindennapjainknak

2022-11-07 2887

Mezei felhasználóként ugyan még nem érzékeljük, de a háttérfolyamatok révén a jövő internete már most része a mindennapjainknak – derült ki Országh Örs, a Blockchain Competence Center ügyvezetőjével készült interjúból a Logiscool Exclusive legújabb adásában.

blockchain kifejezéssel az átlagember többnyire még csak a bitcoinhoz hasonló kriptovaluták és az adattudomány témaköre kapcsán találkozik, a technológia azonban jóval több ennél. Országh Örs, a Blockchain Competence Center ügyvezető- és az InterTicket innovációs igazgatója kiemelte, hogy a blockchain technológia két legfontosabb tulajdonsága, a transzparencia és a decentralizáltság révén az információk jóval könnyebben és biztonságosabban kezelhetőek, ezt pedig egyre több piaci és állami szereplő ismeri fel. Ha például ma valaki Magyarországon az első jogosítványát szeretné megszerezni, akkor az ahhoz szükséges feltételeket és vizsgaeredményeket egy blockchain alapú rendszer gyűjti össze, majd, amikor minden feltétel teljesült, akkor a rendszer automatikusan el is indítja a jogosítvány kiállításának a folyamatát.

De Országh példaként említette a saját cégét, a Jegy.hu-ról ismert InterTicketet is, amelynek a jegy- és jogosultságkezelő platformjának a fejlesztése egyenesen vezetett a blockchain technológia kutatásához. „Előfordult, hogy egy vásárló a színházjegyét huszonegy további személynek adta el a másodlagos jegypiacon, így ennyi ember szeretett volna egyszerre leülni ugyanarra a székre az előadás napján. Az ehhez hasonló problémákat az okozza, hogy amikor egy online vásárolt jegyet vagy bármilyen más dokumentumot elküldünk e-mailben, akkor tulajdonképpen csak egy másolatot adunk át róla, amely tetszőleges számban tovább sokszorosítható. Ha azonban a jegyekhez egy digitális tokent is mellékelünk, amelynek az egyediségét blockchain technológiával biztosítjuk, akkor az ilyen jellegű visszaélések elkerülhetők” – emelte ki a szakember.

A teljes cikk: A jövő internete már most része a mindennapjainknak

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság