Nyomtatás

Mit tanulhatunk egy világhírű hackercsoport támadásaiból?

2022-10-19 3202

Az utóbbi hónapokban gyakran hallani a Lapsus$ hackercsoportról, amelynek tagjai vezető technológiai vállalatok ellen követtek el támadásokat.

A feltételezhetően brazil és brit tinédzserekből álló csapat legutóbbi áldozatává az Uber és a Rockstar Games vált. A hackercsoport a személy- és ételkiszállítással foglalkozó cég belső rendszereibe hatolt be, és keltett zavart - például vulgáris képek megosztásával. A játékfejlesztő viszont ennél rosszabbul járt: a nyilvánvaló presztízsveszteség mellett tőle adatokat is loptak, így a legfontosabb, még bőven fejlesztés alatt álló játékukból, a Grand Theft Auto VI-ból videók és nem publikus információk kerültek ki az internetre.

A Lapsus$ feltűnésében talán az ad okot a legnagyobb aggodalomra, hogy nagyon egyszerű eszköztárral dolgoznak a tagjai: a szervezetek alkalmazottjait vagy a partnereik munkatársait veszik célba. Őket hibára kényszerítik, majd a megszerzett felhasználói adatokkal könnyűszerrel lépnek be a rendszerekbe. Ezt követően kihasználják a szervezeteknek azt az jellemző kritikus hibáját, hogy csak nagyvonalúan korlátozzák azt, hogy a munkatársak vagy alvállalkozók milyen adatokhoz és belső rendszerekhez férhetnek hozzá.

A jogosultságok terén tapasztalható káosz gyakorlatilag természetes következménye annak, hogy a szervezetek házon belül és a partnereikkel is igyekeznek a lehető legkényelmesebb, legátjárhatóbb infrastruktúrát kialakítani, legyen szó kommunikációról, logisztikai kérdésekről vagy bármilyen adatmegosztásról"

 - mondta Mihály Tamás, az XS Matrix alapítója.

"Tapasztalataink szerint egy maximum 100 fővel dolgozó vállalat lehet képes arra, hogy a jogosultságokat manuálisan ellenőrizze. Ennél nagyobb létszámnál egyszerűen követhetetlenné válik, hogy az alkalmazottak vagy beszállítók - és különösen a közülük távozók - mihez és hogyan férhetnek hozzá a vállalat szenzitív adatai és rendszerei közül" - vélekedett a TheFence biztonsági szolgáltatás megálmodója.

A szakember kiemelte, hogy a megfelelő jogosultsági rendszer kialakítása mellett legalább olyan fontos az is, hogy a vállalatok felkészítsék munkatársaikat és partnereiket a támadási kísérletek felismerésére. A különböző felmérések eredményeiben van némi szórás, de a napjainkban elkövetett támadások sikereinek döntő többsége - 85-95 százaléka - mögött emberi aktivitáshoz köthető hiányosságok húzódnak meg. Ezek hatását akkor lehet megelőzni vagy minimalizálni, ha a szervezet minimális szinten tartja a munkavégzés céljából kiadott jogosultságokat.

| Forrás: biztonsagportal.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság