Nyomtatás

Új hekkertrükkök – ezekre figyeljünk, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés

2022-10-07 3531

Az alábbi öt a leggyakoribb módszer, amelyekkel a hekkerek megszerezhetik a kártyaadatokat. Ezek némelyikével szinte biztosan találkozott már mindenki, aki használja az internetet.

Átverések levélben

Az adathalászat a kiberbűnözők egyik legnépszerűbb adatlopási módszere. A legegyszerűbb trükk, amikor a hekker egy legitim szervezetnek (például banknak, e-kereskedelmi cégnek vagy műszaki vállalatnak) adja ki magát, hogy rávegye a felhasználót a személyes adatok megosztására vagy rosszindulatú szoftverek letöltésére. Gyakran arra ösztönzik áldozatukat, hogy kattintsanak egy linkre vagy nyissanak meg egy csatolmányt. Ezáltal a felhasználó egy adathalász oldalra juthat, ahol személyes és pénzügyi adatok megadására kérik. Az adathalászat 2022 első negyedévében minden eddiginél magasabb szintet ért el a statisztika szerint.

Az ESET adatai alapján ezek az átverések az elmúlt években továbbfejlődtek. Manapság már előfordulhat, hogy e-mail helyett egy kártékony SMS-t kap az áldozat a hekkertől, aki egy futárszolgálatnak, kormányhivatalnak vagy más megbízhatónak tűnő szervezetnek adja ki magát. A csalók akár fel is hívhatják az embereket, hogy hitelesebbnek tűnjenek, és így próbálják megszerezni a kártyaadatokat áldozatuktól. Az SMS-ben történő adathalászattal összefüggő esetek száma 2021-ben több mint kétszeresére nőtt az azt megelőző évhez képest, míg a hangalapú adathalászat  szintén jócskán megugrott egy felmérés szerint.

Keyloggerek és társaik

A kiberbűnözői alvilág hatalmas piac, nemcsak az adatok, hanem a kártevő szoftverek tekintetében is. Az évek során különböző típusú kártékony programokat fejlesztettek ki információlopásra. Ezek közül néhány a billentyűleütéseket rögzíti – például amikor a kártyaadatokat gépeljük be egy webshopban vagy banki oldalon. Hogyan telepítik a bűnözők ezeket az eszközöket a felhasználók gépeire? Az adathalász e-mailek vagy sms-ek ebben a feladatkörben is népszerű módszernek számítanak, ahogyan a kártékonyonline hirdetések is. Más esetekben  népszerű weboldalakat fertőznek meg, és megvárják, hogy a felhasználók felkeressék azokat. Ezek a Drive-by-download típusú kártevő szoftverek azonnal települnek az eszközökre, amint valaki meglátogatja a fertőzött weboldalt. Az információtolvaj szoftverek néha valódinak és megbízhatónak tűnő, de valójában rosszindulatú mobilalkalmazásokban is megtalálhatóak.

Az egyik kedvelt új módszer

Előfordul az is, hogy a hekkerek kártékony szoftvereket telepítenek az e-kereskedelmi cégek fizetési oldalaira. Ezek láthatatlanok az áldozat számára, de képesek megszerezni a bankkártyaadatokat azok beírásakor. A felhasználók ilyen esetekben sajnos nem sokat tehetnek adataik biztonsága érdekében, azon túl, hogy csak nagynevű márkáktól és neves weboldalakon vásárolnak, amelyek valószínűleg biztonságosak. A digitális „lefölözéses” esetek száma 150 százalékkal nőtt 2021 májusa és novembere között.

Nagy cégek trehány adatvédelme

Olykor a kártyaadatokat közvetlenül azoktól a vállalatoktól lopják el, amelyektől a felhasználó vásárol, legyen szó egészségügyi szolgáltatóról, e-kereskedelmi áruházról vagy éppen utazási irodáról. A hekkerek szempontjából ez kimondottan költséghatékony módszer, mivel egyetlen támadással hatalmas adathalmazhoz juthatnak hozzá.

A teljes cikk: Új hekkertrükkök – ezekre figyeljünk, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság