Nyomtatás

Telefonokon titkosítja le a fájlokat a SOVA vírus

2022-08-19 2840

​Az egyik leggyorsabban fejlődő mobilvírus, a SOVA egy nagyon veszélyes modullal bővült. Az androidos készülékekre kockázatot jelentő SOVA vírus tavaly kezdett jelentősebb mértékben terjedni. Már akkor lehetett látni, hogy komoly potenciál rejlik a károkozóban, amelynek fejlesztése töretlenül zajlott, különösen az idei évben. Márciusban vált elérhetővé a 3-as verziója, amely lehetőséget adott bizonyos kétfaktoros hitelesítések kijátszására, böngészők által tárolt sütik kiszivárogtatására és számos bank alkalmazásának támadására (például a bejelentkező képernyő elfedésével).

A 4-es verzió júliusban bukkant fel, és egyebek mellett az alábbi újdonságokkal szolgált:

  • újabb 200 mobil alkalmazással való kompatibilitás (köztük kriptotözsde, digitális pénztárca appok is)
  • VNC-modul a fertőzött eszközökhöz való távoli hozzáféréshez és vezérléshez
  • képernyőképeket mentő komponens
  • fájlműveletek támogatása
  • Gmail, GPay és Google Password Manager elleni támadások lehetővé tétele.

 
Noha a SOVA 4-es verziója meglehetősen új, és sajnos a funkcionalitása is igen kiterjedt, a vírusírók mégsem ültek ölbe tett kézzel az elmúlt hetekben sem. A Cleafy biztonsági kutatói ugyanis detektálták a károkozó 5-es verzióját. Ez jelenleg még nem terjed széles körben, de az már látható, hogy egy nagyon veszélyes képességgel gyarapodott. A SOVA ugyanis mostantól alkalmas fájltitkosításra a mobil készülékeken, hasonlóan ahhoz, ahogy azt a Windows-os zsarolóvírusok is teszik.
 
A mobilvírus jelenleg AES-alapú titkosítást használ, és a kompromittált állományokat .enc kiterjesztéssel látja el. Ugyanakkor a készítői eltávolították belőle a 4-es verzióban debütált VNC-összetevőt. Az persze könnyen elképzelhető, hogy a jövőben megjelenő variánsok ismét megkapják ezt a komponenst.
 
Mivel a mobilvírusok frontján meglehetősen szokatlan, hogy egy banki trójai ransomware funkcionalitással is rendelkezik, ezért mindenképpen érdemes figyelni a SOVA közeljövőben végzett ténykedésére, és felkészülni a jövetelére.

I Forrás: biztonsagportal.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság