Nyomtatás

Leállíthatják a Facebookot és az Instagramot Európában

2022-07-08 2596

A Facebook és az Instagram már idén nyáron leállhat a kontinensen, ugyanis az ír adatvédelmi szabályozó hatóság megakadályozza a platformokat abban, hogy felhasználói adatokat küldjenek a tengerentúlra — írja a Politico-ra hivatkozva az Index.

Az ír adatvédelmi bizottság csütörtökön arról tájékoztatta európai kollégáit, hogy megakadályozza a Facebook anyavállalatának, a Meta európai felhasználóinak adatait az Egyesült Államokba továbbítsák – számolt be a Politico. Az ír szabályozó hatóság határozattervezete véget vethet az amerikai technológiai óriás és az európai adatvédelmi szervezetek között évek óta folyó bírósági tárgyalásoknak.

A Meta többször is figyelmeztetett, hogy egy ilyen döntés számos, Európában is elérhető szolgáltatás, köztük a Facebook és az Instagram leállítását is eredményezheti.

Az Európai Unió Bírósága 2020 júliusában megsemmisítette az EU és az Egyesült Államok között létrejött, a személyes adatok továbbítását lehetővé tevő Adatvédelmi Pajzsnak (Privacy Shield) nevezett megállapodást, mert féltek az Egyesült Államok megfigyelési gyakorlatától.

Döntésében megnehezítette az európai felhasználók személyes adatainak a Meta és számos más cég által az Egyesült Államokba történő továbbításához használt jogi eszköz, az úgynevezett szabványos szerződési záradékok (SCC) használatát is.

A teljes cikk: Leállíthatják a Facebookot és az Instagramot Európában

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság