Nyomtatás

Új kémprogram tűnt fel a Pegasus nyomán

2022-06-21 2674

A Lookout kiberbiztonsági cég specialistái azonosították a Pegasushoz hasonló, új kiberfegyvert. A kémprogram a Hermit (remete) nevet kapta, amellyel egyelőre úgy tűnik, hogy csak androidos telefonokat lehet megtámadni, azonban az operációs rendszer minden verziójába képes beférkőzni.

A Hermit moduláris felépítésű, valószínűleg a mindenkori megrendelő kérése alapján rakják össze az egyes modulokból, amelyek képesek híváslisták gyűjtésére, a telefonon levő fájlok, fotók, videók, e-mailek ellopására, a telefon pontos GPS-koordinátáinak bemérésére, és természetesen a chat-üzenetváltások és beszélgetések lehallgatására is – számol be a Telex. 

A szakértők olasz eredetűnek sejtik a kémprogramot, eddig pedig olasz, szíriai és kazahsztáni célpontokat azonosítottak, amely esetekben valószínűleg valamilyen állami szerv volt a megfigyelő (, ami természetesen nem jelenti azt, hogy illegális lett volna a lehallgatás).

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a szoftver egy szöveges üzenetben küldött linken keresztül jut be a telefonba, az üzenetet pedig általában a mobilszolgáltató, vagy a telefon gyártója nevében küldik a támadók.

| Forrás: telex.hu, atv.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság