Nyomtatás

Olyan, mint az iratmegsemmisítő, csak ez telefonokat gyilkol – íme az Apple iPhone-likvidáló gépe

2022-05-02 2801

Felaprítja a használt iPhone-okat egy új robot, méghozzá nem is akárhogyan. Elődeinél jóval körültekintőbben dolgozik.

Sosem rejtette véka alá az Apple környezetvédelmi elkötelezettségét, és ennek jegyében minél több újrahasznosított anyagot használ a készülékeiben. Környezetbarát kezdeményezéseiről szóló legújabb jelentésében be is mutatta Tazt, iratmegsemmisítő-szerű, újgenerációs telefon-szétszedős robotját.

De egy pillanatig se higgyék, hogy Taz csak úgy eszetlenül aprítja fel a kidobásra ítélt készülékeket: annyira „okos”, hogy szét tudja választani az elektronikai alkatrészeket, hogy azután visszanyerhetők legyenek a telefon alaplapjához, akkumulátorához, vázához használt értékes, ritka földfémek, amelyek amúgy eltűnnek a hagyományos megsemmisítő gépekben. Taz már harmadik generációs robot, korábban Liam (2016) és Daisy (2018) láttak el hasonló feladatot, persze nem ennyire ügyesen.

A Taz – írja a SlashGear – abban különbözik Daisytől, hogy a mechanizmusait kifejezetten arra tervezték, hogy lebontsanak bizonyos iPhone-részeket, amelyeket Daisy nem tudott teljesen szétválasztani. Aprítási automatizálása lehetővé teszi a mágnesek elkülönítését az audiomoduloktól, és olyan módon bontja le az alkatrészeket, hogy az Apple utána be tudja gyűjteni a ritkaföldfémeket.

A Taz segítségével az Apple kibővítheti az újrahasznosított anyagok felhasználási folyamatát új termékeihez. Például mind az iPhone 13, mind az iPhone 13 Pro voltak az első olyan Apple-termékek, amelyek a cég saját tanúsított újrahasznosított aranyát használták. A 2021-ben kiadott Apple-termékek felépítésében újrahasznosított ón, újrahasznosított kobalt és számos tanúsítvánnyal rendelkező újrahasznosított ritkaföldfém elem is szerepelt.

A jelentésből az is kiderült, hogy az Apple egy Dave nevű robotot is használ az iPhone és Apple Watch eszközökben található Taptic Engine-ek szétszedésére. Mindegyik Taptic Engine belsejében értékes volfrám és acél található, amelyeket az Apple a jövőbeni termékeiben is igyekszik újra felhasználni.

Emellett másképp is újrahasznosíthatja meglévő termékeit az Apple. Úgy hírlik, hogy az idén megjelenő iPhone 14 modellekbe egy régebbi generációs Apple-lapkakészletet használnának, amivel – a környezetvédelmen túl – a globális chiphiányt is mérsékelnék.

| Forrás: hvg.hu - Fotó: Apple

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság