Nyomtatás

Az adatvédelmi hatóság nem tud róla, hogy a kínai telefonok titokban személyes adatokat továbbítanának Kínába

2022-04-19 2419

Egy, a külügyminisztérium munkatársainak elküldött körlevél szerint több kínai telefon "rejtett módon kommunikál személyes adatokat Kína irányába", de Péterfalvi Attila szerint hozzájuk eddig nem érkezett panasz ezzel kapcsolatban.

Ahogyan arról korábban mi is beszámoltunk, a Direkt36 oknyomozó portál értesülései szerint az orosz titkosszolgálatok jelentős mértékben kompromittálták a Külgazdasági és Külügyminisztérium számítógépes hálózatát, aminek eredményeképp "a magyar diplomácia gyakorlatilag nyitott könyvvé vált Moszkva számára". A nyomozás során a lap munkatársai egy olyan körlevelet is megszereztek, amelyben a minisztérium arra hívja fel a figyelmet, hogy a hivatali levelezés "nem kizárólag az arra engedélyezett típusú eszközökön és programok használatával folyik". "Mérhető mennyiségű, bizonyítottan Kína irányába személyes adatokat rejtett módon kommunikáló eszközök is használatban vannak" - írja a feljegyzés, amelyben többek között a Huaweit, a ZTE-t, a Honort, a Xiaomit és a OnePlust is nevesítik.

Az cikk megjelenése után megkerestük a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot, akiktől azt kérdeztük, hogy folytatnak, vagy folytattak-e vizsgálatot azzal kapcsolatban, hogy a megnevezett gyártók készülékei valóban továbbítják-e a felhasználók személyes adatait Kínába. Dr. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos lapunknak ezzel kapcsolatban elmondta, hogy nincs folyamatban ilyen ügy. "A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz nem érkezett ilyen tárgyú panasz, jelenleg a Hatóság nem folytat eljárást kínai gyártók esetlegesen jogellenesnek minősülő adattovábbítási gyakorlata kapcsán" - írta az intézmény vezetője.

Az üggyel kapcsolatban kérdéseket küldtünk a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak is, ahonnan azonban egyelőre nem kaptunk választ. Válaszolt viszont a Huawei, akik határozottan tagadták, hogy a körlevélben megfogalmazott gyakorlatot folytatnának. "A cikkben megjelent feltételezés a vállalatunkkal kapcsolatban teljesen alaptalan, minden bizonyítást nélkülöz. A Huawei a kiberbiztonságot prioritásnak tekinti, ez az elemi üzleti érdeke is. A vállalat a világ 170 országában működik, mindenhol betartja a vonatkozó nemzetközi és helyi jogszabályokat, üzleti etikát" - írta a nekünk elküldött közleményében a cég.

A teljes cikk: Az adatvédelmi hatóság nem tud róla, hogy a kínai telefonok titokban személyes adatokat továbbítanának Kínába

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság