Nyomtatás

Rekordévet tudhatunk magunk mögött az illegális kriptofizetésekben

2022-01-09 1235

A kriptopénz alapú bűncselekmények 2021-ben rekordot döntöttek, mivel az összes legális kifizetés is minden idők csúcsát érte el - derült ki a Chainalysis blokkláncokkal foglalkozó adatelemző csoport frissen közzétett adataiból. A jelentés szerint a bitcoint és társait érintő bűnügyi tranzakciók összesen 14 milliárd dollárt tettek ki, ami 79 százalékos növekedés 2020-hoz képest.

A teljes kriptopénzfizetések eközben 567 százalékkal 15,8 billió dollárra ugrottak az előző évhez képest, mivel a szektor erős támogatást kapott a hagyományos pénzügyi világból is - jelezék a szakértők.

Tekintettel erre a rohamos elfogadásra, nem meglepő, hogy egyre több kiberbűnöző használja a kriptopénzeket. Valójában, mivel a törvényes kriptopénz-használat növekedése messze meghaladja bűnügyi érintettségének növekedését, az illegális tevékenység részesedése a kriptopénz-tranzakciók volumenéből még soha nem volt ilyen alacsony"

fejtette ki a Chainalysis.

A tiltott tranzakciók a teljes összeg 0,15 százalékát tették ki. Az alacsonyabb arány ellenére - hangsúlyozta a jelentés - a kriptopénzekkel való bűnös visszaélés hatalmas akadályokat gördít a blokklánctechnológiás pénzeszközök további elfogadás elé, növeli a kormányok által bevezetett korlátozások valószínűségét, és ami a legrosszabb, egyre több ártatlan ember válik áldozatává világszerte.

Az átverések számának növekedése 82 százalékos volt tavaly a Chainalysis szerint. A "szőnyeghúzások" jelentős szerepet játszottak ebben. Ilyenkor a befektetések, különösen az újabb kriptovalutákba történő befektetések hirtelen eltűnnek. Ez történt tavaly a "Squid coin" esetében, amelyet a Netflix "Squid Game" című tv-film sorozatának sikere ihletett. A Squid coin alkotói eltűntek a közösségi médiából, és ezzel együtt a befektetők nyeresége is. Ez a módszer más kriptopénz-csalásoknál is feltűnt - állapították meg.

Fontos fejlemény, hogy a bűnüldöző szervek egyre inkább képesek lefoglalni a jogellenesen szerzett kriptopénzeket. Ugyanakkor a Chainalysis szerint az illegális szervezeteknek jelenleg legalább 10 milliárd dollár értékű kriptopénz van a kezében.

Ennek az értéknek a nagy része nem a bűncselekményből származó kezdeti összegből származik, hanem a birtokolt kriptoeszközök későbbi árfolyamnövekedéséből"

írja az elemzés. A kriptovaluták azonban rendkívül volatilisek, és a legfontosabb szereplő, a bitcoin értéke például az elmúlt napokban meredeken esett.

| Forrás: omputerworld.huchainalysis.com

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság