Nyomtatás

Einstein relativitáselmélete segíthet megállítani a bankszámla hekkereket

2021-11-15 822

Ha át kell adnia PIN-kódját a bankszámlájához való hozzáféréshez, hacker-támadás veszélyének teszi ki magát, de az a tény, hogy az információ nem utazhat gyorsabban a fénynél, ahogy Albert Einstein megállapította, megoldást nyújthat. 

A titokvédelem nagyon fontos feladat a jelenlegi információ alapú világban. Úgy tűnik azonban, hogy a mindennapi helyzetekben elkerülhetetlen a féltett titkok feltárása; például, amikor azonosítjuk magunkat egy bankban, hogy pénzt vegyünk fel. Ennek viszont nagyon nem vágyott következményei is lehetnek, mégha szerencsére, ennek kicsi az esélye. Ebből önként  adódik a kérdés, hogy  alapvetően szükséges-e feltárni a titkos adatokat, hogy azonosítsuk magunkat. A számítógépes tudomány elegáns megoldást kínálhat az úgynevezett zéró tudás bizonyításának elvén keresztül: egy igazoló úgy is meggyőzheti az érvényesség vizsgálóját egy bizonyos állításról, hogy megkönnyítené az azonosító jel felfedését. 

A november 3-án a Nature mgazinban publikált cikkükben a kutatók egy ilyen nulla-tudás protokoll kísérleti megvalósításáról számolnak be, amely két különálló hitelesítő-bizonyító párost foglalt magába.

A biztonságot a speciális relativitáselmélet biztosítja, és semmilyen számítási feltétel, mint például egyirányú függvények megléte nem szükséges a módszer hatékonyságához. A megvalósítás kizárólag készen kapható berendezésekre támaszkodik, és rövid (60 m) és nagy távolságokon (≥400 m) egyaránt működőképes, körülbelül egy másodperc alatt .

Albert Einstein speciális relativitáselmélete kimondja, hogy az információ nem terjedhet gyorsabban a fénysebességnél,amit a kutatók most ki akarnak használni, hogy megakadályozzák a hekkerek hozzáférését a bankszámlánkhoz.

 

A teljes cikk: Einstein relativitáselmélete segíthet megállítani a bankszámla hekkereket

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság