Nyomtatás

Nagy újítás jött a Messengerbe, senki nem tudja majd lehallgatni, kivel és miről beszél

2021-08-16 854

Végponttól-végpontig terjedő titkosítást ad a Messengerben zajló hang- és videóhívásokhoz a Facebook, így az alkalmazáson belül (!) lényegében lehetetlenné válik a lehallgatás. Ez a funkció az üzenetküldésnél egy ideje már elérhető, most a beszélgetéseknél is aktiválták.

A Messengeren naponta több mint 150 millió videohívást bonyolítanak le, ami nemcsak óriási szám, különleges felelősséget is jelent. A Facebook viszont ennek ellenére sem siette el, hogy a szolgáltatásnak ezen a részén is aktiválja a biztonságos, úgynevezett végponttól-végpontig terjedő titkosítást. De most megtörtént.

A fejlesztés lényege, hogy a küldőn és a fogadón kívül senki más nem láthatja, illetve hallhatja az elhangzottakat. Hasonló védelem a Messenger sima, chates változatán már régóta elérhető, de a funkció csak akkor lép működésbe, ha a beszélők aktiválják azt. A szolgáltatáson futó kommunikáció alapjáraton tehát nem titkosított.

A Facebook a titkosított üzenetküldésnél is új megoldást vezet be: a felhasználók ezentúl rövidebb intervallumokat is beállíthatnak arra vonatkozóan, hogy az elküldött szöveg/kép mikor tűnjön el a felületről. Ennél eddig egyperces, 15 perces, egyórás, négyórás és 24 órás opciók voltak elérhetőek, de most már 5 másodperc is beállítható lesz.

A végpontok közti titkosítás funkciója a Messenger mellett a WhatsAppban, illetve olyan más szoftverekben is megtalálható, mint a Zoom, a Signal és az Apple-féle FaceTime. A képmegosztásra alkalmas (illetve a szintén Facebook-birodalomhoz tartozó) Instagram még nem rendelkezik vele, de a vállalat itt is szeretné bevezetni.

| Forrás: hvg.hu - Fotó: Getty Images

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság