Nyomtatás

Itt a valaha volt egyik legnagyobb kriptolopás, több mint 180 milliárd forint tűnt el

2021-08-12 941

Több mint 600 millió dolláros, azaz valamivel több mint 181 milliárd forintnak megfelelő értékű lopás áldozatává vált a Poly Network - írja a CNBC. Ez a valaha volt egyik legnagyobb kriptopénz-lopás.

A hackerek egy gyengepontot használtak ki a Poly Networkben, egy olyan platformban, amely különböző blokkláncokat kíván összekapcsolni, hogy azok együtt tudjanak működni.

A Poly Network a Twitteren hozta nyilvánosságra a támadást, és kérte a hackerekkel való kommunikáció felvételét, valamint felszólította őket, hogy "adják vissza a feltört eszközöket".

A blokklánc technológia minden kriptovaluta alapja, és minden coinnak saját blokklánca van, amelyek különböznek egymástól. A Poly Network azt állítja, hogy képes ezeket a különböző blokkláncokat egymással való együttműködésre bírni.

A Poly Network egy decentralizált pénzügyi platform. A DeFi egy tág fogalom, amely a blokklánc technológián alapuló pénzügyi alkalmazásokat foglalja magában, amelyek a közvetítőket - például a brókercégeket és a tőzsdéket - igyekeznek kizárni az egyenletből.

A feltört pénzösszeg a legnagyobb a DeFi történetében"

- írta egy másik tweetben a Poly Network.

Miután a hackerek ellopták a pénzt, elkezdték elküldeni különböző más kriptopénz-címekre. A SlowMist biztonsági cég kutatói szerint összesen több mint 610 millió dollár értékű kriptopénzt utaltak át három különböző címre.

A Poly Network felszólította a kriptopénz-tőzsdéket, hogy "feketelistázzák" a hackerekhez köthető címekről érkező tokeneket.

Mintegy 33 millió dollárnyi, a lopáshoz köthető Tether-t fagyasztottak be a stablecoin kibocsátója szerint. Közben Changpeng Zhao, a Binance nevű kriptopénz tőzsde vezérigazgatója azt mondta, hogy tud a támadásról, és hozzátette, hogy a Binance "minden biztonsági partnerével egyeztet, hogy proaktívan segítsen", de "nincsenek garanciák".

Jogi lépéseket fogunk tenni, és felszólítjuk a hackereket, hogy adják vissza az eszközöket"

- közölte a Poly Network a Twitteren.

A SlowMist egy tweetben közölte, hogy kutatóik "megtalálták a támadó postafiókját, IP címét, és eszközujjlenyomatát", és „követik a Poly Network támadójának személyazonosságát feltáró nyomokat”.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a lopás "valószínűleg egy régóta tervezett, szervezett és előkészített támadás volt".

A DeFi egyébként az ilyen támadások egyik fő célpontjává vált. Az év eleje óta júliusig a DeFi-vel kapcsolatos hackelések összesen 361 millió dollárt tettek ki - ez közel háromszoros növekedést jelent 2020 egészéhez képest a CipherTrace szerint.

A DeFi-vel kapcsolatos csalások is egyre nagyobb számban fordulnak elő. Az év első hét hónapjában ezek tették ki a teljes volumen 54 százalékát, szemben a tavalyi év egészére vonatkozó 3 százalékkal.

| Forrás: portfolio.hu - Címlapkép: Getty Images

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság