Nyomtatás

Zsarolóvírussal mérhettek csapást a Hondára

2021-07-19 699

Kibertámadás érte a Honda rendszerét múlt héten, a belsős hálózatok megbénultak, és több gyárban is le kellett állítani a termelést. Nagy valószínűséggel célzott akció történt, és bár a tokiói székhelyű vállalat csak kevés részlettel szolgált, úgy tűnik, egy fiatal zsarolóvírus okozta a problémát. A szakértők szerint a jövőben egyre inkább fel kell készülni a hasonló esetekre.

A Honda június 8-án erősítette meg a Twitteren, hogy kibertámadás áldozatává vált, így hálózatának egyes részei megbénultak, Japánban nem tudtak hozzáférni a belső szerverekhez, emailekhez. Az incidens kihatással volt a termelési, értékesítési és fejlesztési tevékenységekre is, le kellett állítani az Ohióban, Törökországban, Olaszországban lévő gyártósorokat.

Múlt hét pénteken még akadályba ütközött az új alkatrészek rendelése, a szervizes számlák készítése – tudtuk meg a Honda bécsi központjától, ahová kérdéseinkkel fordultunk. A kereskedők csak készletről tudtak új autókat értékesíteni, de a forgalomba helyezésükhöz szükséges dokumentumokat egyelőre nem tudták a vásárlók rendelkezésére bocsátani. A hálózati problémákat már megoldották, a központi rendszerek ismét működnek és elérhetők. A világ egyik legnagyobb gyártója (ami a gépkocsik mellett motorokat, generátorokat, munkagépeket, kísérleti gépeket és sok más mindent készít) még nem tudja felbecsülni az okozott kár mértékét. Állításuk szerint személyes adatok, ügyfelekkel kapcsolatos információk nem szivárogtak ki.

Miért pont a Honda?

A Honda központja egyelőre azt is vizsgálja, kik lehetnek az elkövetők – tájékoztatta a 24.hu-t a cég. Egyelőre csupán feltételezéseket lehet megfogalmazni az alapján, hogy jellemzően milyen szereplőknek és miért lehet vonzó célpont egy autógyártó.

Az ilyen ipari jellegű rendszerek ellen korábban intézett támadások mögött főleg állami szereplőket lehetett sejteni, melyeknek hátterében általában a stratégiai, politikai, geopolitikai vagy gazdasági aspektusok domináltak. Ez az eset a különlegesebbek közül való, mert ma úgy tűnik, hogy a rendszer titkosításával és ezen keresztül a leállításával a zsarolóknak közvetlen anyagi haszonszerzés is a céljuk lehetett

– mondta el megkeresésünkre Keleti Arthur, a kiberbiztonsági szakmában jelentős Informatikai Biztonság Napja (ITBN) fórum alapítója. A szakértő szerint a támadás egyértelműen célzott volt, mert a (feltehetően zsarolóvírus, azaz ransomware) kórokozó csak akkor terjed, ha konkrétan a megtámadott rendszerben találja magát, egyébként nem aktív.

Jelen pillanatban még nem tudni, hogy a támadók a fertőzés előtt mennyi ideig tartózkodhattak a rendszerben (ha egyáltalán benne voltak), és elloptak-e adatokat a gépek titkosítása előtt. A támadás viszont nagyon hatékonynak bizonyult, mert a jelek szerint a kórokozó eljuthatott a gyártó rendszerekig is, ezek között pedig akadt olyan, amelyet az üzemeltetők hosszabb időn át nem akartak vagy tudtak újraindítani.


I Forrás: Zsarolóvírussal mérhettek csapást a Hondára

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság