Nyomtatás

Összekovácsolódtak a biztonsági csapatok a járvány alatt

2021-07-01 966

​A világjárvány alatt a legtöbb IT-biztonsági csoportban észrevehetően fokozódott a csapatszellem, de eközben a fenyegetettségek is rohamosan fejlődtek, így házon belül egyre nehezebb kezelni a kockázatokat.

A Sophos felmérésében 5400 középvállalatoknál dolgozó informatikai döntéshozó vett részt Európa, Amerika, Ázsia és Afrika 30 országából. A válaszadók 61 százaléka szerint a vállalatukat célzó digitális támadások száma észrevehetően nőtt 2020-ban. A digitális támadások számának növekedése a járvány alatt az összes, felmérésben szereplő iparágban megfigyelhető volt, beleértve az oktatást, a kereskedelmet és az egészségügyet is.
 

"2020 példátlan év volt az IT csapatok számára világszerte. Az informatikai szakértők létfontosságú szerepet játszottak a szervezetek támogatásában annak érdekében, hogy a COVID-19 miatti korlátozások ellenére azok folytathassák tevékenységeiket"

- mondta Chester Wisniewski, a Sophos kutatója.
 
A felmérés azt mutatja, hogy sok esetben a kihívások nemcsak jobban képzett, hanem motiváltabb IT csapatokat is eredményeztek. Ugyanakkor a szakmai fejlődés nagy része valószínűleg informális úton, a munkavégzés során szerzett ismeretanyag, amelyet a csapatok az új technológiák megismerése és az új biztonsági elvárások teljesítése közben gyűjtöttek össze, gyakran intenzív nyomás alatt.
 
A megkérdezett IT csapatok több, mint fele mondta azt, hogy 2020 során javult a csapatmoráljuk. A zsarolóvírusok áldozatai sokkal nagyobb valószínűséggel tapasztalták a csapatmorál növekedését, mint azok, akiket nem ért ilyen támadás. A kutatási eredmények arra utalnak, hogy a közös cél és a nehézségekkel való együttes szembenézés segítették a kötődést és a csapatszellem javulását az IT csoportokon belül.
 
Számos szervezet olyan tervekkel vágott bele a 2021-es évbe, melyek keretében növelni szeretnék a házon belüli és a kiszervezett IT csapatok méretét, valamint jobban kihasználnák a fejlett eszközökben és technológiákban rejlő potenciált. A túlnyomó többség arra számít, hogy a mesterséges intelligencia segíteni fog a fenyegetések növekvő számának és összetettségének kezelésében. Eközben viszont az IT csapatok 54 százaléka szerint a kibertámadások most már túl fejlettek ahhoz, hogy egy házon belüli csapat egyedül leküzdje azokat.

I Forrás: biztonsagportal.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság