Nyomtatás

Felhő, AI, vékonyabb IT-platformok - Új szelek fújnak a banki informatikában

2021-05-31 794

Vékonyabb és rugalmasabb banki IT-platformok kiépítésében, a felhő és a mesterséges intelligencia kiterjedt alkalmazásában látja a bankolás és a banki működés jövőjét Kozma Zoltán, a Takarékinfo vezérigazgatója, csütörtöki Financial & Corporate IT konferenciánk előadója.

A különböző legacy rendszerek kezelése mellett szerinte a legtöbb teendő Magyarországon jelenleg a fizetésforgalmi alkalmazások fejlesztésében van, ahol a kisebb-nagyobb piaci fejlesztők országos összefogásával lehetne felgyorsítani a korszerű alkalmazások elterjedését.

Épül az MKB, BB, Takarék alkotta bankholding, ami nemcsak üzleti, hanem informatikai szempontból is hatalmas kihívás lesz. Hogyan veszi ki a részét ebből a Takarékinfo, le vannak-e már osztva a lapok, vagy még keverik a paklit? Kész van már a bankholding informatikai egyesülésének stratégiai menetrendje?

A Takarékinfo Zrt. a hazai banki informatika piacvezető szolgáltatója, mindenekelőtt a Takarék Csoport teljeskörű IT-kiszolgálását látjuk el, de mi építettük ki, működtetjük és fejlesztjük a Takarékbank, a Budapest Bank és az MKB Bank azonnali fizetési rendszerét is. Bár a Bankholding nevében nem nyilatkozhatok, annyit elmondhatok, hogy három ekkora kereskedelmi bank fúziójának IT- támogatása mindig kiemelt stratégiai kérdés és egyben óriási kihívás. Mi egyedülálló tudással rendelkezünk ezen a területen, hiszen a Takarékinfo végezte az elmúlt évtizedek legnagyobb bankpiaci átalakulásának teljes körű informatikai kiszolgálását, a Takarékbank létrehozását 126 korábbi takarékszövetkezet egyesítésével. Bízom benne, hogy ezzel a hazai piacon páratlan szaktudással és tapasztalattal hozzájárulhatunk majd a három bank fúziójának sikeréhez is.

Mekkora szerepe van egy core rendszernek egy ilyen fúzióban, illetve később egy bank működésében? Milyen egy jó banki alaprendszer?

Sokéves fúziós tapasztalatunk alapján úgy látjuk, hogy a banki informatikának az egyik legfontosabb feladata kiszabadítani a hitelintézeteket a monolit core rendszerek fogságából. A banki IT hajlamos túlértékelni az egyébként valóban vastag funkcionalitást magába foglaló banki alaprendszerek fontosságát. Ezzel az a fő baj, hogy emiatt más rendszerek fejlesztése háttérbe szorul, vagy a monolit architektúrájú alaprendszertől való függőség miatt nagyon lelassul, rugalmatlan és drága lesz.

Szerintünk egy bank akkor lesz versenyképesebb, ha gyorsabban, rugalmasabban és költséghatékonyan tud reagálni a piaci kihívásokra. Ehhez viszont olyan informatikai alaprendszerre van szüksége, amely lényegesen vékonyabb funkcionalitású, és amely egy service alapú, lazábban csatolt célrendszerekből álló platform része. Tartalmazza például a számlákat és a hiteleket, de minden egyéb funkcionalitás a főkönyvtől a jelentésszolgálatokig ki van szervezve célrendszerekbe, amelyekben a szolgáltatások API alapon kommunikálnak a bank alaprendszerével. Egy ilyen IT-környezetben az új fejlesztések jóval gyorsabban és egyszerűbben elvégezhetők, mivel kisebb egységeket, kisebb hatóköröket érintenek, ami csökkenti a fejlesztési költségeket, és az új termékek bevezetése is rövidebb ideig tart. Mindez nemcsak fenntarthatóbb rendszert eredményez, de lehetővé teszi azt is, hogy erősebb fókusz és több erőforrás jusson a digitalizáció egyéb területeire, a belső hatékonyság javítására és a felhasználói élményre.

 

A teljes cikk: Felhő, AI, vékonyabb IT-platformok - Új szelek fújnak a banki informatikában

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság