Nyomtatás

Hogyan okozott hatalmas üzemanyagválságot a kibertámadást ért olajvezeték Amerikában?

2021-05-13 832

Lassan egy hete történt, hogy az Egyesült Államok egyik legnagyobb magánkézben lévő kőolajvezetékét kibertámadás érte. Ezt az üzemanyagárak szárnyalása és több helyen az üzemanyag hiánya miatt az egész keleti parton megsínylette a koronavírus enyhülésével aktivizálódó amerikai lakosság, sőt, néhány nap elég volt arra, hogy a támadás következményei a globális olajkereskedelemben is érződjenek. A BBC és a Reuters segítségével összeszedtük, hogy mi történt a támadás óta.

Az Egyesült Államokban vészhelyzeti intézkedéseket léptettek életbe múlt vasárnap, miután az egyik legnagyobb olajvezetéke zsarolóvírusos kibertámadás áldozatává vált.

A Colonial Pipeline közel 9.000 kilométeres vezetékhálózatán keleti partvidékének felére szállít benzint, gázolajat, repülőgép-üzemanyagot és egyéb finomított kőolajszármazékokat naponta mintegy 2,5 millió hordó mennyiségben. Továbbá fontos összekötő szerepe van a Mexikói-öböl partján fekvő finomítók, valamint a déli és a keleti parti államok között. A hálózatot múlt pénteken kapcsolták le a támadás miatt, az aggodalom ennek kapcsán érthető: a világ legnagyobb gazdaságával bíró ország egyik legfontosabb olajipari infrastruktúráját kényszerítette térdre egy hekkercsoport.

Ezeket tudni eddig a támadásról

Források szerint a zsarolóvírusos támadást a DarkSide nevű kiberbűnözői csoport okozta, akik pénteken behatoltak a Colonial hálózatába, és zárolták az adatokat néhány számítógépen és szerveren, váltságdíjat követelve. A DarkSide egyébként magára vállalta az akciót.

Hétfőn az FBI hivatalosan is megerősítette, hogy a DarkSide felelős a Colonial Pipeline hálózatának veszélyeztetéséért, a szövetségi nyomozóiroda együttműködik a vezetéket üzemeltető céggel és más kormányzati szervekkel a nyomozás során.

A DarkSide csaknem 100 gigabájt adatot lopott el, és ezek nyilvánosságra hozatalával fenyegette meg a Colonial-t. Az FBI és más kormányzati ügynökségek magáncégekkel együttműködve offline állapotba hozták a felhőalapú számítási rendszert, amelyet a hackerek az ellopott adatok összegyűjtésére használtak.

A Colonial képviselője megerősítette, hogy a támadásról értesülve a további fenyegetés és veszély megfékezése érdekében egyes rendszereket inkább lekapcsoltak, mielőtt esetleg azok is támadás áldozataivá válnak. Ezzel a lépéssel ideiglenesen leállították az összes csővezeték üzemeltetését, ami megbénította az informatikai rendszert is, de ennek helyreállítása folyik. A teljes rendszert csak akkor kapcsolják vissza az internetre, amennyiben ez teljes biztonsággal kivitelezhető, betartva minden vonatkozó szövetségi jogszabályt.

A Reutershez eljutott információk szerint a Colonial szerdán elkezdte az üzemanyag-vezeték hálózatának lassú újraindítását. Ugyanakkor néhány napra még biztosan szükség lesz, amíg a közel 9.000 kilométeres vezeték visszatérhet a normális működéséhez.

A teljes cikk: Hogyan okozott hatalmas üzemanyagválságot a kibertámadást ért olajvezeték Amerikában?

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság