Nyomtatás

Az Intel 3,5 milliárd dolláros beruházást jelentett be a chip-rakásolás területén

2021-05-06 1074

A technológiailag nehézkes, de az Intel a gyártás rugalmasságának növelését várja a 2018-ban debütált dizájntól. Az Intel újabb részleteket közölt a gyártás átalakítására vonatkozó terveiről, amellyel igyekszik csökkenteni az ázsiai vállalatoktól való függőségét. Többek között egy 3,5 milliárd dolláros beruházást hajt végre az új-mexikói Rio Ranchóban található chipgyártó üzemében, hogy fejlessze a 'Foveros' chip-stacking (chip-rakásolás) technológiát.

A legtöbb processzor úgynevezett monolitikus felépítést használ, ahol minden egyetlen szilíciumdarabon történik, ami egyszerűsíti az adatkezelést, a tervezést és a gyártást. A vállalatok azonban kezdenek más megközelítésekkel foglalkozni. Az AMD például "chipletekkel" kísérletezik, ahol több szilíciumdarabot kapcsolnak össze egyetlen processzor létrehozásához. Minden egyes chiplet egy-egy feladatra összpontosíthat, vagy egy ismételt egység részt vehet a számítási teljesítmény skálázásában.

Az Intel is a chiplet-útvonalat követi a Foveros-szal. Az AMD-vel ellentétben az Intel a chipleteket egymásra rakja, és nem fizikailag egymás mellé helyezi őket, így helyet takarít meg az X és Y dimenzióban (bár ez némi kompromisszumot jelent a hőkezelésben). Ez technológiailag nehézkes, de az Intel a gyártás rugalmasságának növelését várja a 2018-ban debütált dizájntól.

A 3,5 milliárd dolláros beruházás 700 új állandó munkahelyet teremt - mondta KeyvanEsfarjani, az Intel gyártási vezetője egy sajtótájékoztatón. Az építkezés várhatóan még idén megkezdődik.

Az új-mexikói üzemre szánt pénz kiegészíti a két új arizonai gyárra már elkülönített 20 milliárd dollárt, és ez is része az Intel azon törekvésének, hogy eltávolodjon a harmadik fél által végzett gyártástól. A beruházási pénz egy része az Intel megújított tervéből származik, amely szerint a jövőben kevesebbet fog a részvény-visszavásárlásra és többet a kutatás-fejlesztésre összpontosítani.

 

(Forrás: www.computerworld.hu)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság