Nyomtatás

A Google-keresésekből is jól látszik, hogy az életünk már sosem lesz pont ugyanolyan, mint a járvány előtt volt

2021-03-02 1120

Nehéz olyan területet találni, amire ne lett volna óriási hatással a járványhelyzet – akár közvetett, akár közvetlen módon.Elég csak arra a népes táborra gondolni, akik a járvány és a #maradjotthon kampány miatt home officeban folytatták a munkájukat, így a vírussal bár közvetlenül nem érintkeztek, de az mégis jelentős hatást gyakorolt az életükre.

A járvány néhány iparágat teljesen ellehetetlenített, hiszen nehéz úgy kiszolgálni például a turisták igényeit, ha el sem tudnak látogatni hozzánk. Más iparágakban viszont olyan fejlődést eredményezett, ami felér akár az előző 3-4 év összesített eredményével is. Az e-kereskedelem ebbe az utóbbi kategóriába tartozik.

Néhány éve még az a trend látszott erősödni, hogy az online boltok elkezdtek offline is terjeszkedni,

így kiszélesítve többek között az elért célközönséget, illetve a házhozszállítási opciókat – elsősorban a személyes átvétel lehetőségével. Ez az irány azonban egy csapásra megfordult, és a jelenleg is zajló eseményeknek hála a legtöbb fizikai bolt megkezdte kiépíteni az online jelenlétét.

Jól szemléltetik ezt a Google-keresések is, amelyekből szépen látszik, hogy mikor érkezett meg hazánkba a vírus teljes erejével. Ezután pedig folyamatos növekedés vette kezdetét az online világban, ami a korábbi években inkább stagnálást vagy gyenge csökkenést mutatott.

Google Trends kimutatás az online kulcsszóra


A több lábon álló cégeknek az egyik legnagyobb előnye pontosan ez: ha az egyik csatorna vagy üzletág hanyatlásba kezd, át lehet helyezni a fókuszt egy másikra. Gondoljunk csak például az olyan vállalatokra, mint a Disney.

A Disney nem jött ki rosszul

A pandémia teljesen lenullázta az egyik legnagyobb üzletágukat, a Disney neve által fémjelzett szórakoztató parkokat, ám eközben a streaming-szolgáltatásuk akkora növekedést produkált egyetlen negyedév során, mint a Netflix 5 év alatt. A járvány okozta helyzet tehát a legtöbb esetben zéró-összegű játszma volt: amennyit a fizikai forgalom csökkent, ugyanannyit növekedett az online.

Így azok jártak a legjobban, akik a fizikai forgalmukat át tudták terelni az online részlegükhöz, így a vásárlóikat nem vesztették el, csupán más módon szolgálták ki őket. 

Azonban sok cégnél ez nem volt opció, a kizárólag fizikai áruházak pedig túl későn kezdték el kiépíteni az online jelenlétüket. A hihetetlenül gyorsan megváltozott környezetben ugyanis a friss webáruházak óriási hátrányban voltak azokhoz képest, akik már évek óta, temérdek tapasztalattal szolgálják ki a vásárlóikat az interneten keresztül. 

Ez az időszak tehát nem volt a legalkalmasabb a kezdő tapasztalatok megszerzésére – sem vásárlói, sem kereskedői szempontból. A vásárlók rengeteg kezdő, még problémákkal küzdő webáruházzal találkozhattak, amiket egy olyan gyors környezetben, mint az internet, jóval kevésbé tolerálnak.

A teljes cikk: A Google-keresésekből is jól látszik, hogy az életünk már sosem lesz pont ugyanolyan, mint a járvány előtt volt

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság