Nyomtatás

Több mint 500 okostelefonos app kémkedik az amerikai kormánynak

2020-08-11 854

A személyes adatok védelme és a korményzati megfigyelés szempontjából elég aggasztó oknyomozó riport jelent meg a Wall Street Journalben. A lap újságírói egy Anomaly Six nevű amerikai cég viselt dolgait tárták fel, amit két hírszerzői-katonai hátterű figura alapított, és az amerikai kormánnyal áll szerződésben.

Az Anomaly Six okostelefonos appok feljesztőinek fizet, hogy a nyomkövető szoftverét építsék be az alkalmazásaikba, hogy aztán az azokból származó, anonimizált adatokat marketingcélra használja a cég. Mint kiderült, a marketingcél az, hogy az adatbázist továbbadják a kormánynak. Több mint 500 appról derült ki, hogy benne van a nyomkövető kód, ezek összesen sok millió felhasználó zsebében lehetnek ott az okostelefonokon.

Bár a helyadatok elvileg anonimizálva vannak, azért nem olyan nehéz a véleltelngenerált kódsorok helyett valódi személyeket kötni az egyes készülékekhez - elég például kiszűrni a helyadatokból, hogy éjszakánként hol tartózkodik a telefon mozdulatlanul, órákon keresztül (elég nagy eséllyel ez lesz az illető otthona), illetve hol teszti ugyanezt napközben (ez meg a munkahelye). Innentől kezdve az adott telefon elég jól meghatározható gazdájának minden lépését nyomon lehet követni az "anonim" adatokból.

A legdurvább a sztoriban az, hogy mindenz papíron teljesen legális, az appfejlesztőknek nem kötelességük tájékoztatni a felhasználóikat arról, hogy a tracker kód benne van az alkalmazásban, és az adatok végső soron a kormánynál kötnek ki.

Hogy melyik appok érintettek, azt nem tette közzé a lap, ahogyan az sem világos, hogy a kormány pontosan mihez kezd az így nyert adatokkal.

Forrás: www.index.hu 

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság