Nyomtatás

MSZÉSZ: jelez a szakma, gond lehet a nyárral

2022-06-20 754

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) tájékoztatása szerint az elnökség felé számos tagszálloda jelezte, hogy a Pünkösd messze elmaradt a várakozásoktól és az előző évek forgalmától, illetve a főszezonra elég borúsak a kilátások.

Alacsony foglaltsági adatok

A Szövetség kutatásából kiderült, hogy azok a szállodák, amelyek nem rendelkeznek hatalmas wellness részleggel, nincsen széles gyermekprogram kínálatunk, illetve nem félpanziós, vagy all inclusive ellátást nyújtanak, azok 30-50 százalékos szobafoglaltságot tudtak elérni a hosszú hétvége alatt.

Valószínűleg ez annak köszönhető, hogy a kisgyermek nélküli, és leginkább fővárosi lakosok által generált forgalom nagymértékben elmaradt a szokásostól a növekvő kiutazásnak köszönhetően.

Sajnos a nyári hónapokra ugyanezek a trendek figyelhetők meg. Sok vidéki, kis szobaszámú, kiemelkedő gasztronómiai szolgáltatást nyújtó, inkább felnőttbarát szálloda 40-50 százalék körüli foglaltsággal fogja zárni a júniust és a két fő nyári hónapra is egyelőre 20-30 százalékos foglaltságon állnak és alacsony az érdeklődés.

Ráfizetéses lehet az idei nyár

Bár a szállodai árak átlagosan 8-10 százalékkal emelkedtek, de a költségeknél még ennél is nagyobb mértékű növekedés figyelhető meg, ezért amennyiben a forgalom elmarad a korábbiaktól, akkor sajnos a profitabilitás további romlása várható.

A növekvő számú kiutazás mellett, a nagyobb vállalati rendezvények részbeni elmaradása is egyértelműen hátráltatja a szállodaipar fellendülését.

Fentiek miatt továbbra is fontosnak tartja a Szövetség, hogy július 1-jétől a SZÉP-kártya felhasználás az eredeti céloknak megfelelően történjen, mivel ez az egész ágazata megerősödésének egyik feltétele.

| Forrás: MSZÉSZ / Turizmus Online / Depositphotos

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság