Nyomtatás

Hoppon maradhat, aki nem módosítja a lakásbiztosítását

2023-05-18 577

Nem elég megkötni a lakásbiztosítást, otthonunk értékének növekedésével is számolni kell – hívta fel a figyelmet az OTP Bank. A szakemberek szerint fontos, hogy időről időre felülvizsgáljuk a kötvényeinket és szükség esetén módosítsuk a szerződéseket.

Az Európai Unió élmezőnyében szerepel hazánk a lakások biztosítottságát tekintve. Magyarországon a biztosított lakások aránya megközelíti a 75 százalékot – hívta fel a figyelmet az OTP Bank. A pénzintézet szerint az adat örömtelinek mondható, tennivaló azonban még bőven akad ezen a területen, az igazi kihívást az ingatlanok alulbiztosítottságának felszámolása jelenti. A probléma ugyanis abból fakad, hogy a tulajdonosok nem követik a lakások építési vagy éppen a felújítás, korszerűsítés eredményeként jelentkező értéknövekedését a biztosítási szerződésekben. A lakások értékét alapvetően két tényező növeli: az elmúlt években különösen kiugró drágulás, illetve a felújítási, korszerűsítési beruházások.

Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezető igazgatója közölte: bár az elmúlt időszakot jellemző folyamatos és erőteljes áremelkedés tavaly, az utolsó negyedévben veszített a lendületéből, a korábbi, dinamikus drágulás miatt könnyen előfordulhat az, hogy káresemény esetén az akár öt-tíz éve megkötött lakásbiztosítás ma már nem nyújt fedezetet az ingatlan újraépítési értékére.

lakásbiztosítás 2

Időről időre érdemes áttekinteni a korábban megkötött lakásbiztosítási szerződéseket. Fotó: Shutterstock

Miközben az ingatlanok áremelkedése itthon európai uniós szinten is kimagasló volt – az Eurostat 2022 utolsó negyedévében 16,5 százalékos drágulást mért hazánkban –, a lakásfelújításokat, korszerűsítéseket tavaly az állami támogatások is segítették.

A Magyar Nemzeti Bank jelentése szerint 2022 harmadik negyedévének végén az otthonfelújítási programban az Államkincstárhoz beérkezett és elfogadott számlák értéke 76 milliárd forintot tett ki – összesen mintegy 190 ezer lakóingatlan felújításához kapcsolódóan –, amelynek 41 százalékát az ingatlanok energetikai korszerűsítésére fordították a háztartások.

Az OTP Bank és stratégiai partnere a Groupama Biztosító az intenzív edukációs kampányt indított a témában, emellett a pénzintézet személyesen is megkeresi ügyfeleit, hogy tájékoztassa őket az értékkövetést biztosító szerződésmódosítási lehetőségekről, az egyre népszerűbb fogyasztóbarát konstrukciókról, az ezekkel járó előnyökről.

A pénzintézet tapasztalatai szerint 2023-ban az ügyfelek csaknem egyharmada már módosította a korábban megkötött szerződését, hogy elkerülje az alulbiztosítottságot, a tájékoztatási kampányra érkezett visszajelzések is kedvezőek.

A szakember szerint a lakásbiztosítási piac komoly változások előtt áll, április 30-án léptek életbe az új szabályok, amelyek célja, hogy a fogyasztók a biztosítók erősödő versenyében találják meg a számukra legkedvezőbb megoldásokat, amelyek között kiemelt szerepük van a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosításoknak.

I Forrás: figyelo.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság