Nyomtatás

Változás az ingatlanok rövid távú bérbeadásánál

2023-01-19 636

Az Európai Bizottság új rendelettervezete egységes szabályokat alkotna az Airbnb és más rövid távú lakás-bérbeadással foglalkozó cégek tevékenységének szabályozása érdekében. Nézzük a részleteket! A KRS Ügyvédi Iroda szakértőinek összefoglalása.

Az Európai Bizottság tervezete szerint a rövid távon lakásokat bérbeadó cégeknek adatokat kell szolgáltatniuk a nemzeti hatóságok felé arról, hogy hányan veszik igénybe szolgáltatásaikat és hány éjszakát töltenek el ott a vendégek. Az új szabályok elősegítik a rövid távú szállásadók azonosításának és a tevékenységükre vonatkozó szabályoknak az átláthatóságát, és megkönnyítik a vendéglátók nyilvántartását. Az adatokat egyetlen digitális belépési ponton tárolnák, amely a tagállami hatóságok számára elérhető lenne. A hatóságok ellenőrizhetik az új szabályok betartását és szankciót is alkalmazhatnak az előírások be nem tartása esetén.

Az Európai Bizottság által előkészített jogszabálytervezet célja, hogy az Airbnb-t és a hasonló vállalkozásokat szabályozó, 27 országból álló övezetben tagállamonként eltérő nemzeti jogszabályok helyett egységes, világosabb, áttekinthetőbb és egyszerűbb közös Uniós szabályok mentén kerüljön sor a rövid távú lakásbérléssel foglalkozó vállalkozások működésének szabályozására, a rövid távú bérleti piaccal kapcsolatos információk megosztására.

Az EU turisztikai ágazatában az elmúlt években drámai növekedés volt tapasztalható az online utazási platformok használatát illetően, amelyek jelenleg a becslések szerint az összes szállásfoglalás negyedét teszik ki. A rövid távú bérbeadásról szóló szabályozás a nemrég elfogadott digitális szolgáltatásokról szóló rendelet szabályaira épül, amely új felelősségi szabályokat vezetett be a digitális területen tevékenykedő gazdasági szereplők számára. A jogszabály megalkotására rendeleti formában fog sor kerülni, amelynek jelentősége, hogy az új szabályok egységes, közvetlen hatállyal bíró, bíróságok és hatóságok előtt közvetlenül hivatkozhatóak lesznek.

A rendelettervezet egyeztetése az Európai Parlamenttel és a Tanáccsal a jövő évben fog megkezdődni, így leghamarabb 2023 végén kerülhet sor az elfogadására. A rendelet tervezete elérhető és véleményezhető az Európai Bizottság honlapján.

I Forrás: www.origo.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság