Nyomtatás

Sorra dobják piacra a nagy lakásprojekteket Budapesten

2022-11-22 719

Megtörtént, amire 2019 tavasza óta nem volt példa, hirtelen több mint két és fél ezer új építésű lakás jelent meg a budapesti kínálatban. Az időközben alaposan kimazsolázott készlet feltöltése késve követte a keresletet, ami már nyár eleje óta csökken. Nagy kérdés, hogy mennyi idő alatt találnak vevőre a projektek.

Több száz lakásos projektek újabb ütemeinek értékesítése startolt el az elmúlt hetekben Budapesten, részben friss rozsdaövezeti akcióterületi címkével, még az 5 százalékos kedvezményes lakásáfát is visszaigényelhetővé téve vevőik számára. A Budapesti Lakáspiaci Riport negyedik negyedéves jelentése még készül, az adatgyűjtés során azonban máris szembetűnő jelenségre bukkant az Eltinga Ingatlanpiaci Kutatóközpont elemzési vezetője, Sápi Zoltán. 

A szakértő a VG megkeresésére kifejtette: 

legutóbb 2019 második negyedévében lehetett találkozni ilyen volumenű készletfrissítéssel. Az elmúlt hetekben ugyanis 2500-2600 új építésű lakást dobtak piacra a fejlesztők.

Az elmúlt három évben így ez a negyedév az, amikor a legtöbb új projekt lép piacra, de ez még csak a kínálati oldal, a keresleti oldalról még nincs naprakész információ. Ami már közismert, hogy a második negyedév végétől mérséklődött a kereslet, ami aligha fordult meg az utolsó negyedévben, vagyis a hirtelen megduzzadt választék nemigen fogy el gyorsan. 

Bár az utóbbi időben már olyan kevés szabad lakás volt a piacon, hogy a bőséges új választék gerjeszthet új keresletet is

– tette hozzá Sápi Zoltán. Egyéb keresletnövelő tényezőre most nem lehet számítani, sem újabb zöldhitel, sem újabb lakásvásárlási kedvezmény nincs a levegőben, igaz, a korábbiak többsége még mindig él.

A teljes cikk: Sorra dobják piacra a nagy lakásprojekteket Budapesten

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság